LIČNOST SEDMICE

''Zmaj'' ispunjava američki san

Musa: Bruklin ga izabrao u prvoj rundi drafta

N. C.

23.6.2018

Džanan Musa izabran je u prvoj rundi NBA drafta kao 29. izbor ekipe Bruklin nets. Veliko je to priznanje za našeg najboljeg mladog košarkaša, koji će karijeru, sada je sasvim jasno, nastaviti u najjačoj ligi svijeta.

Izbor Netsa, bivšeg kluba Mirze Teletovića, koji je među hiljadama kandidata odabrao Musu, mnoge je iznenadio, jer se radi o 19-godišnjem košarkašu, koji je tek zakoračio u seniorske vode. 

Već iskusan 

No, uprkos svojoj mladosti, Musa je već iskusan košarkaš. Nevjerovatno zvuči podatak iz njegovog života da je već kao 11-godišnjak napustio roditelje i dom te se otisnuo u svijet profesionalizma. Tada je iz rodnog Bihaća došao u Sarajevo, gdje je Sejo Bukva, proslavljeni bosanskohercegovački košarkaš, bio fasciniran talentom koji je u njemu vidio.

Novi klub Džanana Muse bio je sarajevski Koš i već se nakon prvih nastupa pročulo za talentiranog Bišćanina, koji je neumoljivo punio koševe protivničkih ekipa. Interes za njega odmah su pokazali neki od najvećih evropskih klubova.

Ipak, Musina karijera vođena je iskusnom rukom pa je mladi Džanan, nakon nekoliko sezona u Košu, otišao u zagrebačku Cedevitu, gdje su mu omogućeni uvjeti za napredak. To se i ostvarilo, Musa je u Zagrebu stekao značajno iskustvo, odigrao prve utakmice za juniorski, a zatim i za seniorski tim u redovima šampiona Hrvatske.

Osvojio je i prve titule u jačoj konkurenciji, a do danas je postao trostruki prvak Hrvatske te je proglašen najboljim mladim igračem regionalne ABA lige.

Zacrtan cilj

Time je Musa nastavio ispunjavati svoj zacrtani cilj, a to je pripremanje za nastup među najboljim košarkašima svijeta. Sve to vrijeme, imponirala je samouvjerenost ovog mladog sportiste, koji je od najmlađih dana tvrdio da je svjestan svojih kvaliteta, koji će ga odvesti u NBA ligu.

Sa 19 godina, 206 centimetara visine i nevjerovatnim talentom, naš "Zmaj" predstavlja jednu od najvećih perspektiva u svjetskoj košarci. Ulazak košarkaša iz Evrope u NBA ligu posljednjih godina je masovan, a to znači da oni kvalitetom uspijevaju parirati nedodirljivim Amerikancima.

Sada je sigurno da će i mladi Musa pronaći svoje mjesto pod američkim nebom, a dokaz za tu tvrdnju je upravo ovaj NBA draft, odnosno izbor Bruklin netsa, njegovog budućeg kluba.

Litvanska bajka

Najveći Musin uspjeh do sada ipak je trijumf na Evropskom prvenstvu za kadete 2015. godine u Litvaniji.

Reprezentativac Bosne i Hercegovine predvodio je naše kadete do prvog zlata u povijesti naše košarke, a tom prilikom proglašen je i za najboljeg igrača tog prvenstva.

U finalu protiv domaće selekcije briljirao je sa 33 postignuta poena te je, nakon osvajanja trofeja, dobio čestitke od Litvanca Arvidasa Sabonisa (Arvydas), jednog od najboljih košarkaša svih vremena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.