KOŠARKA

Musa odlazi u NBA: Cedevita će dobiti milion dolara odštete?

Džanan Musa sa roditeljima u Njujorku

Avaz Sport

23.6.2018

Historija se nije počela stvarati u 4.40 sati jučer ujutro po našem vremenu, kada su mnogi Bosanci i Hercegovci ushićeno posmatrali kako Bruklin netsi kao 29. u prvom krugu NBA drafta biraju Džananu Musu.

Ono što se desilo u Njujorku samo je kruna višegodišnjeg fanatičnog rada i odricanja, kombinirano s rijetko viđenim košarkaškim talentom, a sve to “spojeno” u 206 centimetara visokog 19-godišnjeg momka iz Bihaća.

Zagrljaji s ocem Rusmirom, majkom Saudinom i bratom Džennisom, koji su bili uz njega u Sjedinjenim Američkim Državama, suze, radost... potvrdili su koliko je Džanan silno želio otići tamo gdje žele svi košarkaši, a malo koji dobije šansu.

U košarci čarobna skraćenica, NBA, znači ispunjenje snova, ali za borce i rođene pobjednike poput Džanana i šansu i izazov da izgrade ime u konkurenciji najvećih igrača na planeti.

Stopama Mirze

- Ne mogu opisati ovaj osjećaj. Emocije su me preplavile nakon što je prozvano moje ime, počeo sam plakati, ovo je ostvarenje sna - rekao je Džanan nakon što ga je izabrao u klub u čijoj je dvorani u njujorškom kvartu Bruklin (“Barclays Center”) održana ceremonija drafta.

No, Musa se nakon emotivnih trenutaka i čestitki NBA komesara Adama Silvera brzo pribrao i najavio na koji način želi pomoći “Mrežicama”, kao drugi bh. košarkaš u historiji ovog kluba (od 2012. do 2015. za Netse je igrao Mirza Teletović).

- Žestoko ću se boriti za svaku minutu na parketu. Donosim mnogo samopouzdanja i energije na terenu. Želim biti dio tima - izjavio je Džanan.

Potpis ugovora

Musi je među prvima u “Barclaysu” na izboru čestitao njegov vršnjak, Slovenac Luka Dončić, treći “pik” drafta (izabrali ga Atlanta hoksi, no i odmah u razmjeni prepustili Dalas maveriksima), a bio je tu i naš nogometni reprezentativac Asmir Begović, inače veliki ljubitelj košarke!

Uz Nijemca Morica Vagnera (Moritz Wagner), koji je kao 25. pripao Los Anđeles lejkersima, Musa i Dončić su bili jedini Evropljani u prvoj rundi NBA drafta, o kojem svake godine sanjaju hiljade talentiranih košarkaša širom svijeta.

Generalni menadžer Netsa Šon Marks (Sean) najavio je da našeg krilnog igrača želi odmah u timu, što znači da bi u oktobru, na početku nove sezone, Musa zvanično trebao debitirati u NBA ligi. Prije toga predstoji potpisivanje ugovora.

S obzirom na to da i plaća igrača direktno zavisi od pozicije na draftu, već sada je poznato da bi Musa za četiri sezone trebao zaraditi približno 9,3 miliona dolara.

Finansijski je mogao i bolje proći da je poslušao zahtjeve klubova koji su ga htjeli izabrati na višoj poziciji, ali je uvjet bio da još barem jednu sezonu provede na “kaljenju” u Evropi.

No, kao što se i očekivalo, Džananov takmičarski duh na to nije pristao. NBA je ipak nešto posebno...

Milion dolara

Američki mediji navode da raskid ugovora s Cedevitom ne bi trebao biti problem s obzirom na klauzulu prema kojom Musa može otići uz obeštećenje.

Dodaje se da odšteta iznosi miliona dolara, što će većim dijelom pokriti Netsi (prema NBA propisima, klub može isplatiti 650.000 dolara inozemnoj ekipi na ime obeštećenja), a ostatak će vjerovatno pokriti sam Musa kroz svoj NBA ugovor.

Čestitka Nurkića 

Musa će se u Americi priključiti reprezentativnom saigraču Jusufu Nurkiću, sada već etabliranom NBA centru.

- Dobrodošao i sretno - napisao je Nurkić Musi, poručivši Netsima da vode računa o Džananu koji je, kao i Jusuf prije četiri godine, u NBA stigao iz ekipe Cedevite.

28

pobjeda uz 54 poraza imali su Netsi prošle sezone, treće zaredom u kojoj nisu izborili NBA plej-of

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.