KOŠARKA

U Mejdan dolazi rival težak pola milijarde maraka

S meča protiv Rusije: “Zmajevi” već savladali jednog velikog suparnika

Avaz Sport

25.6.2018

U Mejdan stiže protivnik težak približno pola milijarde maraka! Sama ta činjenica, čak i bez drugih detalja o narednom protivniku naše košarkaške reprezentacije, dovoljno govori o snazi rivala kojeg ćemo 29. juna ugostiti u Tuzli.

Francuska stiže u Bosnu i Hercegovinu sa omjerom od 4-0 u našoj kvalifikacijskoj grupi E za Svjetsko prvenstvo 2019. u Kini, a sada će biti još jača, jer je predvode tri vrhunska NBA košarkaša.

Podrška navijača 

Rudi Gober (Rudy Gobert) jedan je od najboljih centara najjače svjetske lige, koji je posebno dominantan u odbrani. Njegov ugovor s Jutom džez vrijedan je 102 miliona dolara. Još je skuplji bek Nikolas Batum (Nicolas), prefinjeni šuter čiji je sporazum sa Šarlot hornetsima težak 120 miliona dolara!

Šut je glavna snaga još jednog vanjskog igrača, Evana Furnijea (Fournier) iz Orlando medžika, kluba koji će reprezentativcu “Trikolora” platiti 85 miliona dolara za pet sezona.

Samo njih trojica vrijede više od 300 miliona dolara (približno 480 miliona maraka), a još im treba dodati respektabilna euroligaška imena kao što su Fabijen Kozer (Fabien Causeur), Nando de Kolo (De Colo), Tomas Ertel (Thomas Heurtel), Vinsan Pojrije (Vincent Poirier)...

Za razliku od “Trikolora”, naši “Zmajevi” neće biti kompletni. No, nadu nam niko ne može oduzeti, a veći izazov i motiv za naše igrače, uz podršku punog Mejdana, od toga da će s druge strane biti spomenute zvijezde nije potreban.

Direktor selekcije BiH Siniša Kovačević potvrdio je da su u Tuzli svi igrači koji su bili i na pripremama u Opatiji (Edin Atić, Adin Vrabac, Amar Gegić, Aleksandar Lazić, Robert Rikić, Markus Lončar, Amar Alibegović, Darko Talić, Nedžad Muratović, Ibrahim Durmo, Almir Hasandić, Kenan Kamenjaš, Refik Bašić, Marko Rikalo).

Dozvola FIBA-e 

Moram naglasiti da još čekamo dozvolu FIBA-e za Roberta Rikića bez koje on nema pravo nastupa za nas - rekao je Kovačević.

U Tuzlu se očekuje dolazak Elmedina Kikanovića, kao i konačna odluka o tome da li će selektor Duško Vujošević moći računati na Nemanju Gordića i Džanana Musu. 

Bh. tim je u dosadašnja četiri meča upisao po dvije pobjede i poraza. U Sarajevu smo savladali Rusiju (81:76) i Belgiju (72:70), a u gostima izgubili od Francuza (65:84) i Rusa (53:70).

Nakon duela s “Trikolorima” očekuje naš još gostovanje reprezentaciji Belgije 2. jula.

Za siguran plasman među prva tri u grupi, što bi značilo i prolaz u narednu fazu kvalifikacija, potrebno nam je da dobijemo najmanje jedan od preostala dva susreta ili da Belgija (omjer 0-4) upiše barem jedan poraz ili u duelu sa Rusijom, koju će ugostiti, ili u direktnom obračunu sa “Zmajevima”.

Osigurati novac za put u Belgiju

Očekuje se da će Mejdan u petak biti pun, odnosno da će na tribinama biti približno 4.000 gledalaca. Ulaznice su već puštene u prodaju i najavljuje se pravi spektakl.

- Tuzla je zaista dala sve od sebe da se pokaže kao uspješan domaćin. Naš je cilj bio ne samo osigurati sve uvjete za odigravanje utakmice i zadovoljiti kriterije, a oni će zaista biti vrhunski, nego i osigurati značajnu finansijsku injekciju našem košarkaškom savezu.

Uključilo se mnogo kompanija, osigurali smo pedesetak sponzora. Vjerujemo ne samo da će biti pokriveni troškovi nego i da će ostati novca za put u Belgiju i još ponešto - rekao je Mirsad Đonlagić.

Član Upravnog odbora KSBiH i Organizacionog odbora utakmice posebno je naglasio doprinos rukovodstva Mejdana, s direktorom Jasenkom Elezovićem na čelu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.