KOŠARKA

Džejms Harden proglašen za najkorisnijeg igrača u protekloj NBA sezoni

B92

26.6.2018

Bek Hjuston Rokitsa Džejms Harden (James Harden) proglašen je za najkorisnijeg igrača (MVP) u protekloj NBA sezoni. 

Harden je prošle sezone prosječno bilježio 30,4 poena uz 8,8 asistencija i 5,4 skokova po meču predvodivši Rokitse do najboljeg skora u cijeloj ligi sa 65-17, ali su zaustavljeni u finalu Zapada. 

Nadmašio je Lebrona Džejmsa (LeBron James) i Entonija Dejvisa (Anthony Davis) i postao prvi igrač Hjustona još od Hakima Oladžuvona (Hakeem Olajuwon) iz 1994., koji je dobio MVP priznanje. 

Tako su u posljednjih pet godina nagradu za MVP lige dobila trojica igrača koji su svojevremeno igrali zajedno za Oklahoma Siti Tander.  

Prošle sezone Rasel Vestbruk (Russell Westbrook) je "za dlaku" nadmašio upravo Hardena, dok je u sezoni 2013./2014. MVP bio Kevin Durent (Kevin Durant). Ali, on jedini ima titulu. 

Mnogo neizvjesnija bila je "borba" za najboljeg "početnika" (rookie), a Ben Simons (Ben Simmons) je dobio prednost nad Donovanom Mičelom (Donovan Mitchell).  

Plejmejker Filadelfija 76ersa prosječno je bilježio 15,8 poena uz 8,2 asistencija i 8,1 skokova po meču na putu do plej-ofa sa 50 pobjeda.  

On je prvi Australac i tek treći neamerikanac koji je dobio ovo priznanje u historiji NBA lige. 

Najbolji defanzivac je centar Jute Džez Rudi Gober (Rudy Gobert), najbolji "šesti igrač" je Lu Vilijams (Louis Williams) iz Los Anđeles Klipersa, a najviše je napredovao Viktor Oladipo (Victor Oladipo) iz Indijana Pejsersa.  

Najbolji "saigrač" je Džamal Kroford (Jamal Crawford) iz Minesota Timbervulvsa. 


Za najboljeg trenera protekle NBA sezone proglašen je smijenjeni trener Toronto Reptorsa Dvejn Kejsi (Dwane Casey). 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.