KOŠARKA

"Zmaj" blistao u Monaku: Košarku prate i Đoković, Jovetić, Subašić…

Kikanović: Radujem se odmoru

J. J.

9.7.2018

Iza Elmedina Kikanovića je još jedna naporna i uzbudljiva sezona.

Kapiten košarkaških “Zmajeva” prešao je u Monako i sjajno se snašao u Kneževini i francuskom šampionatu.

Iako iza sebe ima jednu od najmukotrpnijih takmičarskih godina, 29-godišnji centar predvodio je košarkašku reprezentaciju Bosne i Hercegovine u mečevima kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kini 2019. godine protiv Francuza i Belgijanaca.

Desetkovani “Zmajevi”, kojima je nedostajalo desetak standardnih reeprezentativaca, doživjeli su dva poraza, ali idu dalje, u drugu fazu kvalifikacija za SP.

Kikanović o cijeloj situaciji u selekciji kaže:

Duga sezona 

- Teško je komentirati bilo šta što se tiče otkaza. Francuska je okupila najbolje NBA i euroligaške igrače i bilo je teško očekivati da im možemo parirati u ovom sastavu. Propustili smo šansu u Belgiji, gdje smo opet pokazali karakter i reakciju nakon teškog poraza. Bila je ovo velika škola za našu mladu ekipu.

U ovom trenutku, košarka mu je “na čekanju”. Bitan je dobar odmor.

- Budući da nam se nedavno rodio sin, jasno je da je on u centru pažnje i trudim se da sve slobodno vrijeme poklonim njemu. Sezona je bila zaista duga, punih 11 mjeseci. Radujem se odmoru, koji mi je itekako potreban - ističe Kikanović.

U klupskoj karijeri Kikanović je, čini se, napravio sjajan potez prešavši u redove ambicioznog Monaka. Igrali su finale FIBA-ine Lige prvaka i domaćeg šampionata.

Naš reprezentativac bio je najbolji centar Lige prvaka u kojoj je predvodio svoju ekipu sa 15,1 poenom u prosjeku (u francuskom prvenstvu je imao 14,3 koša). Kako kaže, život u Kneževini je poseban.

Raj za bogataše 

- Monako je sjajno mjesto za život i zaista smo uživali prethodnu sezonu. Imali smo veoma uspješnu sezonu tako da se sve poklopilo. To je raj za bogataše i sve odiše luksuzom.

Mnogi poznati sportisti i glumci žive tamo. Upoznao sam se s legendom svjetskog tenisa Novakom Đokovićem, kao i s crnogorskim fudbalerom Stevanom Jovetićem, koji nastupa za Monako.

Obojica su košarkaški zaljubljenici i pomno su pratili naše rezultate, a Jovetić, kao i hrvatski golman Danijel Subašić, bili su gosti i u našoj dvorani na nekoliko utakmica –govori Kikanović te naglašava:

- Velika nam je čast ukazana i prijemom u prinčevoj palači na kraju sezone. Princ Albert je, inače, pratio dosta naših utakmica, a bio je i u Atini na finalu FIBA-ine Lige šampiona.

Utrka Formule 1, kao i teniski Masters turnir, svakako su događaji s kojih nosim prelijepe utiske!

Ponuda Italijana 

Monako bi želio da Kikanović i naredne sezone ostane u njihovim redovima. Pored ove ponude, za našeg centra interesiraju se još neki klubovi, poput italijanskog Virtusa iz Bolonje.

- Zadovoljan sam svojim učinkom i igrama i mislim da sam opravdao očekivanja klupskog menadžmenta. Imam ponudu Monaka za produžetak saradnje, kao i nekoliko ponuda drugih klubova. U narednim danima trebalo bi više da se zna - objašnjava nam 211 centimetara visoki Tuzlak.

 63

utakmice odigrao je Kikanović prošle  sezone u francuskoj ligi i Ligi prvaka

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.