KOŠARKA

Jusuf Nurkić za "Avaz" potvrdio: Dolazim na pripreme "Zmajeva" u septembru

Stiže na pripreme BiH

E. JESENKOVIĆ

23.7.2018

Jusuf Nurkić je prije nešto manje od tri sedmice potpisao ugovor "težak" 48 miliona dolara, što ga je učinilo najbolje plaćenim bosanskohercegovačkim sportistom.

Toliko je vrijedan njegov novi, četverogodišnji sporazum s Portland trejl blejzersima, koji su nakon njegovog dolaska u februaru 2017. ponovo postali moćan tim u najjačoj svjetskoj košarkaškoj ligi. Prethodno je nešto više od dvije sezone proveo u redovima Denver nagetsa.

Vrhunsko izdanje

Sa Jusufom na poziciji centra u tom momentu praktično otpisani Blejzersi uspjeli su prošle godine ugrabiti osmo, posljednje mjesto u plej-ofu Zapadne konferenciji. Ove godine dohvatili su treću poziciju...

Sve je to pratio i Jusufov individualni uspon. Postavio je 24-godišnji Živiničanin (213 centimetara) rekorde karijere u poenima (14,3 u prosjeku), skokovima (9), blokadama (1,4)...

Bio je, statistički, treći strijelac i prvi skakač ekipe te među pet najboljih defanzivaca kompletne lige! No, Jusuf se na tome ne želi zaustaviti, stoga nas nije iznenadilo da ga je naš poziv zatekao nedugo nakon što je završio trening u Portlandu, jednom od dva, koliko najmanje ima dnevno...

- NBA sezona jeste dugačka, no zbog čestih putovanja i velikog broja utakmica malo je prostora za individualni rad, tako da je ljeto veoma bitno.

U periodu van sezone igrač se može najviši posvetiti sebi, svom tijelu, poboljšati neke stvari, napraviti dobru osnovu za novu sezonu. Sada kombiniram kondicione i košarkaške treninge - kaže Nurkić za naš list, što je njegov prvi istup u medijima nakon potpisivanja rekordnog ugovora.

Činjenica da za Jusufa nema previše predaha ni u periodu u kojem igrači obično odmaraju znači da bismo najboljeg bh. košarkaša trebali gledati u vrhunskom izdanju i u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

"Zmajevi" će drugu fazu kvalifikacija otvoriti 13. septembra u Finskoj, dok ćemo tri dana kasnije ugostiti Češku, vjerovatno u Sarajevu. Predvodit će ih NBA zvijezda iz Portlanda...

- Sa selektorom Duškom Vujoševićem sam imao sastanak u Beogradu, razgovarali smo i na okupljanju reprezentacije prošlog mjeseca u Sarajevu. Prije nekoliko dana mi je javio za kada su zakazane pripreme, to će biti nekih dvije sedmice prije početka drugog kruga kvalifikacija. Potvrdio sam mu dolazak. U stalnom smo kontaktu.

Svjestan sam da je Savez opterećen mnogim problemima, kao i toga da drugu fazu počinjemo s manje bodova u odnosu na glavne rivale. No, pokušat ćemo napraviti dobar start u ove dvije utakmice. Dvije pobjede vratile bi nas u igru za plasman na Svjetsko prvenstvo - ističe Jusuf.

Novi sistem

Nažalost, izmjena sistema takmičenja donijela je i nove termine kvalifikacija od kojih se većina preklapa sa NBA sezonom i čini nemogućim nastup igrača za reprezentacije u većem dijelu kvalifikacijskog ciklusa.

- Termini jesu problem, njihovo podudaranje s Euroligom i NBA ligom definitivno ne ide u prilog košarci.

Nažalost, niko o tome nije pitao ništa ni igrače ni trenere, na nama je da se pokušamo uklopiti koliko je to moguće - rekao je Nurkić, kojeg nakon reprezentativnih mečeva očekuju pripreme s Blejzersima pred početak nove NBA sezone.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.