KOŠARKA

Zlatko Jovanović ponovo na bh. parketima: Iskustvo iz Irana neću zaboraviti

Jovanović: Igrao za mnogo klubova

J. J.

23.7.2018

Prošla je skoro decenija otkako je Zlatko Jovanović oduševljavao publiku u Mejdanu, a od naredne sezone ovaj iskusni organizator igre ponovo će biti ljubimac tuzlanske publike. 

Bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine (34) dogovorio je angažman sa OKK Sloboda i nema sumnje da će biti od velike pomoći ekipi novog trenera Josipa Pandže u ambicijama da se tuzlanski košarkaši domognu vrha domaće lige.

Ljubimac navijača

Jovanović je karijeru počeo u rodnom Novom Bečeju (Srbija), a nakon Rudara iz Pljevalja (Crna Gora), Borca, Igokee, Slobode i Bosne košarkaški put odveo ga je u rumunski Temišvar. Igrao je i za mađarski Šombateli te iranske klubove Kašan i Naft Abadan.

Prošle sezone igrao je u Francuskoj (Union Tur). Sada se vraća u bh. košarku. U svakom od klubova iskusni plej ostavio je dubok trag, bio je ljubimac navijača.

- Najljepše je živjeti i biti okružen našim ljudima, a to je u BiH. Ipak, opet ne mogu da izostavim Rumuniju i Temišvar. To je najljepši grad u kome sam igrao - kaže Jovanović.

Posebno nas je zanimalo Zlatkovo iskustvo igranja u Iranu. Daleka zemlja, velika nepoznanica za većinu nas, bila je destinacija u kojoj je Jovanović igrao za dva kluba.

- Iran je stanica koju nikada neću zaboraviti! Drago mi je što sam bio tamo. Odveo me je trener Vlade Đurović, otišao sam kao da sam pao s Marsa, nisam znao šta da očekujem.

Odigrao sam jednu od najboljih sezona, stekao prijatelje, poslije se vratio još dvije sezone. Mnogo cijenim tu zemlju i te ljude. Košarka je na visokom nivou. Dvorane su prepune, mi smo non-stop imali kući punu dvoranu i malo je "ludačka" atmosfera tamo, ali je odlično za igrati - ističe Jovanović.

Iako je igrao van granica naše zemlje, Zlatko je intenzivno pratio sva dešavanja u našoj ligi.

Cijeni Pandžu

- Bh. liga varira od lošeg kvaliteta do nekih utakmica u Ligi 6 koje su na ozbiljnom nivou. Jednostavno, sve to kroji naša situacija na Balkanu. Ko uspije da uloži malo više i složi dobru ekipu obično napravi rezultat - ističe Jovanović.

U dresu Slobode Jovanović je bio jedan od najboljih košarkaša našeg prvenstva. Tadašnji trener Senad Muminović iz ovog igrača izvukao je najbolje, a poslije skoro deset godina ponovo će Zlatko obući "crveno-crni" dres.

- Svima je jasno da se vraćam nekako u svoju drugu kuću. Pandža me je želio, ja ga svakako cijenim još od početka njegove karijere i nisam puno razmišljao. Tuzla, Mejdan... ljudi tamo zaslužuju kvalitet Lige 6 i ABA lige. Naše je da probamo da to vratimo - zaključuje Jovanović.


Ponosan na kamp

Jovanović se bavi i razvojem mladih igrača. U rodnom Novom Bečeju posljednje dvije godine organizirao je košarkaški kamp "Basket Friends".

- Time se najviše ponosim! Ove godine imamo približno 300 polaznika iz Srbije, BiH, Rumunije, Mađarske, Kipra, Irana, Njemačke... - kaže Jovanović.

Prva žena u dvorani

Nekadašnji "Zmaj" se prisjeća situacije u Iranu u kojoj je u glavnoj ulozi bila njegova supruga Anamarija.

- Anegdota iz Irana ima koliko hoćeš, a jedna od njih je i ta da je Anamarija bila prva žena koja je kročila u dvoranu - kaže Zlatko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.