KOŠARKA

Kvalifikacije za SP: ’Zmajevi’ će Češku ugostiti u Sarajevu

Očekuje nas šest novih utakmica

Avaz Sport

25.7.2018

Drugi krug kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. godine u Kini košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine će otvoriti u septembru.

Prvo ćemo 13. septembra gostovati u Finskoj, a tri dana kasnije bit ćemo domaćini selekciji Češke.

Treće mjesto 

Kako smo saznali, Čehe ćemo ugostiti u Sarajevu (16. septembar) u jednom od najvažnijih duela s obzirom na to da bi nam upravo Česi mogli biti direktni rivali u borbi za treće mjesto u grupi K i plasman na SP.

- Češka nam trenutno bježi tri velika boda, no s obzirom na to da im predstoje, osim duela sa BiH, još po dva meča sa favoriziranim Francuzima i Rusima, ova prednost nije nedostižna.

Posljednju utakmicu prve faze kvalifikacija protiv Francuske odigrali smo u Tuzli i, moram reći, dobili pohvale i predstavnika Međunarodne košarkaške federacije, FIBA-e i gostiju iz Francuske na prijemu i vrhunskoj organizaciju. Sada smo se dogovorili da Sarajevo dobije organizaciju susreta sa Češkom - kaže Mirsad Đonlagić, član Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH.

Kompletan tim

”Zmajeve” u ovom kvalifikacijskom ciklusu još očekuju utakmice s Bugarskom koja će, kao i Finska i Češka, imati mnogo teži zadatak protiv Francuza i Rusa, odnosno naših rivala iz prve faze kvalifikacija (selekcije su prenijele sve bodove iz prve faze).

- Očekujem da ćemo protiv Finske i Češke nastupiti kompletni, uključujući naše NBA igrače Jusufa Nurkića i Džanana Musu. Vjerujem da uz maksimalan angažman možemo postići dvije pobjede.

Time bismo se uključili u borbu za plasman na Svjetsko prvenstvo, što bi zaista predstavljalo senzaciju - rekao je Đonlagić.

Poziv Vujoševića 

Đonlagić je podržao apel selektora Duška Vujoševića da se u podršku reprezentaciji uključe ne samo strukture KSBiH nego i svi ostali.

- Vujoševićev istup shvatam kao poziv svim strukturama u BiH da, uz napore koji čine članovi Upravnog odbora, pruže podršku reprezentativcima.

Svojim igrama u pretkvalifikacijma i kvalifikacijama reprezentacija je postigla mnogo više od onog što je u tom momentu možda bio i njihov objektivni kapacitet - rekao je Đonlagić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.