KOŠARKA

Savez još neće tražiti zamjenu za Vujoševića

Vujošević: Očekuje operaciju

Piše: E. JESENKOVIĆ

27.7.2018

Selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Duško Vujošević 30. jula odlazi na ljekarska ispitivanja u specijalističku ustanovu u Istanbulu, od čijih rezultata zavisi hoće li doći do transplantacije bubrega. 

Čuveni stručnjak je u saopćenju naglasio da je operacija neodgodiva i da ga činjenica da se ona poklapa sa završnom fazom kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo ne čini sretnim.

Sjednica UO

Stoga je rukovodstvu Košarkaškog saveza BiH predložio da, zbog neizvjesnosti u pogledu njegovog zdravstvenog stanja (pregledi, operativni zahvat, postoperativni period...), donese odluke "o daljnjoj strategiji i u skladu s njom kadrovskim rješenjima".

Znači li to da će KSBiH tražiti novog selektora ili barem privremeno rješenje za utakmice protiv Finske (13. septembar) i Češke (16. septembar)?

- Vujošević nas je nedavno u Tuzli, na okupljanju pred meč s Francuskom, obavijestio da uskoro očekuje transplantaciju. Dule ima našu punu podršku i naša je želja da on ostane na klupi.

Međutim, sve zavisi od toga kakvi će biti rezultati pretraga u Turskoj. Nakon 30. jula imat ćemo nešto jasniju situaciji i u skladu s tim povući odgovarajuće poteze - kaže potpredsjednik KSBiH Sejo Bukva.

Prema njegovim riječima, Upravni odbor KSBiH trebao bi se sastati između 7. i 10. avgusta te, ukoliko bude potrebe, na toj sjednici donijeti kadrovska rješenja kada je u pitanju stručni štab seniorske reprezentacije.

Bez podrške

No, ono što je izvjesno jeste da će KSBiH morati tražiti nove članove Upravnog odbora. Kako kaže Bukva, on i Mevludin Delibašić podnijeli su neopozive ostavke.


- Mi smo našim matičnim, regionalnim savezima još prije nekoliko mjeseci podnijeli ostavke, koje tada nisu usvojene. Međutim, u septembru definitivno odlazimo i očekujemo od njih da delegiraju nove ljude u Upravni odbor KSBiH - ističe Bukva.

Kao glavni razlog navodi nebrigu države zbog koje Savez već duže funkcionira samo zahvaljujući entuzijazmu nekolicine ljudi.

- Mi u Upravnom odboru imamo korektne odnose, ali je činjenica da su sve vukla tri čovjeka, odnosno Mirsad Đonlagić, Delibašić i ja. Tražili smo od države da se izjasni, da kaže koliko može izdvojiti za košarku, no nikakav odgovor nismo dobili.

Sve se svodi na preživljavanja od utakmice do utakmice, ali tako dalje ne ide. Uglavnom smo pokrili sve kad je u pitanju učešće mlađih selekcija na evropskoj sceni ove godine. Nastojat ćemo prije našeg odlaska i seniorima osigurati optimalne uvjete za septembarski ciklus, ali šta će biti nakon toga, zaista ne znam. Bez velikih promjena možda se i Savez ugasi - rekao je Bukva.

Musa i Nurkić za spektakl u Skenderiji 

Bukva vjeruje da ćemo na gostovanju Fincima te domaćem meču protiv Češke u sarajevskoj Skenderiji na okupu imati najjači sastav, predvođen našim NBA igračima. Jusuf Nurkić je ranije potvrdio nastup, a Bukva kaže da je isti slučaj i sa Džananom Musom.

S Musom sam razgovarao nakon potpisivanja ugovora s Bruklin netsima. Džanan je insistirao na tome da u ovom ciklusu igra za reprezentaciju, a dobio je za to i podršku trenera Netsa.

Očekujem da će Nurkić, Musa i ostali reprezentativci napraviti spektakl u Sarajevu protiv Češke. Možda će to probuditi državu - rekao je Bukva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.