KOŠARKA

Spars debitira u ABA 2 ligi: S mladim igračima i na regionalnu scenu

Spars je prihvatio nastup u ABA 2 ligi

Avaz Sport

28.7.2018

Košarkaški klub Spars napokon će zakoračiti i na regionalnu scenu. Kolektiv koji je već godinama dominantan u omladinskim kategorijama u Bosni i Hercegovini, a visoki ugled uživa i u Evropi, dobio je pozivnicu za učešće u Drugoj ABA ligi, koji je i prihvatio.

Spars je prošlu sezonu u prvenstvu BiH okončao na četvrtom mjestu, odnosno poziciji ispod one koja vodi u ABA 2. No, odluka čelnika ABA lige da umjesto trećeplasiranom Bosna-Royalu poziv preusmjere na njegovog gradskog rivala nikoga nije iznenadio.

Zaslužili poziv

Spars je poziv zaslužio iz mnogo razloga, a o njegovom nastupu u ABA ligi kalkuliralo se i prije nego što je postalo jasno da Bosna-Royal, kojeg opterećuju mnogi problemi, neće dobiti pozivnicu...

- U srijedu poslije podne smo dobili zvanični poziv iz sjedišta ABA lige i nismo se mnogo dvoumili. Igrat ćemo ABA 2 ligu, ali to ne znači da ćemo odstupiti od našeg koncepta.

Oslonac će biti na mladim igračima, oni će dobiti šansu da se dokažu i u regionalnom takmičenju - ističe Nihad Selimović, predsjednik KK Spars.

Selimović pojašnjava da je cilj afirmirati ne samo aktuelne prvotimce iz vlastitog pogona nego i vratiti u klub pojedine igrače koji su ponikli u Sparsu, a posljednjih godina su nastupali u drugim ekipama...

- Riječ je mahom o našim reprezentativcima, koji su još mladi i koji bi se kroz naš klub u potpunosti afirmirali. Sada krećemo u sklapanje igračke križaljke - dodao je Selimović.

Trbić trener

Kada je u pitanju mjesto šefa stručnog štaba, Selimović je rekao da će prvu ekipu ponovo preuzeti Marko Trbić, koji je bio angažiran u omladinskom i u seniorskom pogonu.

Podsjetimo, Trbića je u finišu prošle sezone, kao privremeno rješenje, na klupi seniora zamijenio nekadašnji reprezentativac BiH Ivan Opačak.

- S obzirom na koncept koji imamo, odlučili smo se za Trbića, koji je s većinom tih igrača radio i u omladinskom pogonu i najbolje ih poznaje - rekao je Selimović.

Još nema novih imena

Spars pod ugovorom trenutno ima 11 igrača iz prošle sezone. To su bekovi Tarik Biberović (2001. godište), Sandi Grubelič (1996), Harun Huseinspahić (2001), Semir Karić (2000) i Amar Tiganj (2000), krila Ibrahim Durmo (1997), Vojin Ilić (2000), Fahrudin Manjgafić (1997) i Aleksa Stepanović (1998) te centri Refik Bašić (1995) i Kenan Kamenjaš (2000).

Prema riječima klupskog direktora Nermina Selimovića, iz omladinskog pogona prvom timu će se, vjerovatno, priključivati Deni Radak (2001) i Nikola Mićić (2002). Novih imena za sada nema.

Uspjeh u Euroligi 

Spars je već godinama redovan učesnik kvalifikacijskih turnira Eurolige za juniore.

Najveće uspjehe mladi košarkaši Sparsa postigli su 2013. i 2015. godine, kada su igrali na finalnim turnirima juniorske Eurolige u Londonu i Madridu.

Veliki broj reprezentativaca naše države ponikao je u ovom klubu, među njima Edin Atić, Adin Vrabac, Nedim Buza, Amar Gegić...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.