KOŠARKA

Burna reakcija iz krovne kuće košarke: Saopćenje MVP-a je strašan šamar državi i direktan atak na opstojnost KSBiH

Đonlagić: Ministru pisao i Međunarodni olimpijski komitet

Piše: Avaz Sport

9.8.2018

- Neugodno sam iznenađen i šokiran neutemeljenim objašnjenjem Ministarstva vanjskih poslova o razlozima za neodobravanje viza reprezentaciji Kosova.

Ovo saopćenje je strašan šamar Bosni i Hercegovini i direktan atak na opstojnost Košarkaškog saveza BiH - reakcija je Mirsada Đonlagića, člana upravnih odbora Košarkaškog saveza BiH i Evropske košarkaške federacije (FIBA Evropa) na saopćenje MVP-a. 

Omča oko vrata

Ovim je dopisom, nastavlja Đonlagić, Ministarstvo vanjskih poslova praktično najavilo da neće izdati vize kosovskoj selekciji za učešće na Evropskom prvenstvu divizije B do 16 godina u Sarajevu, a što će proizvesti sankcije FIBA-e prema KSBiH, a time staviti i omču oko vrata našem savezu.

Posebno ga je šokirao navod Ministarstva da ne postoji saglasnost unutar Košarkaškog saveza BiH u pogledu organizacije takmičenja i učešća selekcije Kosova na EP-u, te da su predstavnici Republike Srpske u KSBiH izrazili protivljenje učešću Kosova.

- Smiješne su takve konstatacije s obzirom na to da je na sjednici krajem prošle godine Upravni odbor KSBiH jednoglasno, uz učešće predstavnika i RS-a i FBiH, usvojio odluku o apliciranju za organizaciju spomenutog prvenstva U-16. Između ostalog, i ovaj je zapisnik dostavljen ministru Crnatku.

Sve što je zakonom traženo je ispoštovano, a sve drugo se svelo na traženje razloga van zakona, što predstavlja grubo kršenje propisa i bježanje od odgovornosti - navodi Đonlagić.

Njemu je neshvatljivo da se sada kao jedan od razloga navodi i termin kada su stigli zahtjevi za izdavanje viza selekciji Kosova.

- Oni su predati još 31. jula u Ministarstvo civilnih poslova i to nakon konsultacija sa Uredom za strance, gdje su dobijene informacije na koji način aplicirati.

Iz Ministarstva civilnih poslova je 6. avgusta u 16.55 sati zahtjev došao u Ministarstvo vanjskih poslova. Ne mogu da shvatim da se sada može tražiti razlog u tom roku od 72 sata, jer je sasvim dovoljno vremena da se izdaju vize, tim prije što je sve već bilo obrađeno i pripremljeno za izdavanje viza. Čekao se samo potpis ministra Igora Crnatka - tvrdi Đonlagić, kojeg brinu posljedice koje će imati KSBiH.

Čekaju nas sankcije

- Potpuno je nerazumno i neutemeljeno oglušiti se o zahtjeve FIBA Evrope, FIBA svijeta i Međunarodnog olimpijskog komiteta, koji su apelovali na ministra Crnatka da uvaži dokumentaciju i omogući dolazak djece s Kosova u BiH.

Također želim da kažem ne samo da je ovo sportski udarac od kojeg će se KSBiH teško oporaviti, nego i direktan udar na postojanje Saveza, jer je do sada i finansijska pomoć FIBA-e pomagala u preživljavanju košarkaškog sporta u BiH. Međutim, nakon ovoga, ne samo da neće biti pomoći nego nas čekaju i sankcije - rekao je Đonlagić, uputivši ipak još jedan apel ministru Crnatku.

- I pored svega, apelujem na ministra da donese pravu odluku dok još ima vremena da se sve ispravi - rekao je Đonlagić. 

Ko će odgovarati za bruku

Đonlagić je postavio pitanje ko će odgovarati za enormnu bruku i sramotu koja se ovim nanosi košarci u BiH.

- Pozivam političke strukture u BiH da preuzmu ključeve Košarkaškog saveza BiH, kao i ključeve preostalih sportskih saveza koji ne mogu funkcionirati niti uz minimum potrebnih zahtjeva.

Iskreno žalim zbog svega što se desilo, ne zbog mog truda i maltretiranja, nego zbog onih koji će poslije mene doći da rade ovaj posao, a za koji nema izgleda za uspjeh - kaže Đonlagić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.