KOŠARKA

Saopćenje KSBiH: Ministar Crnadak vodio privatne istrage kako ne bi izdao vize

Kadeti Kosova naknadno su ipak dobili dozvolu

Avaz Sport

13.8.2018

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine oglasio se saopćenjem u kojem se navodi:

- Neshvatljiv i neprihvatljiv položaj sporta od koga je naša Bosna i Hercegovina digla ruke postaje sve teži i nerazumniji. Niko ama baš niko ne želi da u ovoj zemlji ozbiljno razgovara o ovom problemu za kojeg je skoro pa nemoguće naći upoređenje, ne samo u zemljama Evrope nego i šire. Sve to, pa još možda i gore i teže odnosi se na košarku. Naš, do neki dan najorganizovaniji sport koji je prvi reorganiziran u BiH i koji je ravnopravno organiziran i u kojim su košarkaši iz cijele naše zemlje mogli zadovoljiti svoje ambicije.  

Država nije pomagala na organiziran način i mi smo uspijevali da održimo korak sa razvijenima na neki način. Naš trud i zalaganje prepoznat je izvan BiH, a posebno u FIBA.

Zahvaljujući tome imali smo i finansijsku potporu, ali i dobijali smo priliku da organiziramo Evropska prvenstva u raznim uzrastima i na taj način osiguramo neophodna sredstva za našu opstojnost.

Tako je bilo sve do ovog prvenstva Evrope, divizije B, za igrače do 16 godina, 24 selekcije su stigle u Sarajevo. Niti sa jednom selekcijom nije bilo problem, ali je Ministarstvo Inostranih Poslova iz neobjašnjivih razloga i sa potpuno neuvjerljivim objašnjenjem odbio da izda vize za djecu, reprezentaciju Kosova.

Odbacujući sve navode kao neutemeljene želimo da istaknemo kako je kompletan Upravni KSBiH jednoglasno usvojio odluku na sjednici koja je održana 2.12.2017. godine, da se prijavimo za organizovanje pomenutog prvenstva. No, iz nama nepoznatih razloga, ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak počeo je da vodi privatne istrage samo sa ciljem kako ne bi izdao vize. Nakon brojnih intervencija domaćih, a posebno međunarodnih institucija konačno je dao saglasnost i reprezentacija Kosova je stigla sa dva dana zakašnjenja, i samo zahvaljujući FIBA stavu da se spasi šampionat, reprezentacija Kosova će nadoknaditi izgubljeno vrijeme.

Naš savez će sigurno biti rigorozno kažnjen što će nas dovesti u još težu situaciju nego što je sada. Najgore je u svemu ovome što nam država svakako ne pomaže, a sada evo i odmaže. Ako nekome smetamo neka nas ukine, jer i onako odavno je nemoguć rad.

Žalimo i izvinjavamo se svima onima koji su imali neugodnosti zbog ovog potpuno netemeljenog postupka MIP-a - navodi se u saopćenju Košarkaškog saveza BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.