KOŠARKA

Još dvije pobjede do elite

Piše: E.J.

16.8.2018

U moru loših vijesti za bosanskohercegovačku košarku, jedna lijepa priča ipak dolazi iz Sarajeva.

Kadetska reprezentacija Bosne i Hercegovine prvu fazu Evropskog prvenstva divizije B (do 16 godina), koja se održava u našem glavnom gradu, zaključila je sa svih pet pobjeda.

Osnovni cilj

- Postigli smo ono što nam je i bio osnovni cilj, a to je da igramo šestu utakmicu na šampionatu, u eliminacijskoj fazi.

Većinu utakmica u grupi smo riješili uvjerljivo u našu korist, ovu posljednju protiv Ukrajine prilično teško, no drago mi je da su momci pokazali da mogu pobijediti i kad je egal završnica - kaže naš selektor Admir Prašović.

Po godinama mladi (37), ali po stažu već iskusni stručnjak (u trenerskim vodama je još od 2003.) “Zmajiće” je preuzeo u januaru sa nezahvalnim zadatkom da praktično krene od nule i selektira potpuno novu ekipu za šampionat u Sarajevu.

U startu smo znali da u ovoj generaciji nećemo imati neku zvijezdu, stoga smo ekipu selektirali po karakteru. Vrijedna naše pažnje bila su još sedmorica igrača, koji bi vjerovatno bili tu, ali na njih nismo mogli računati ili zbog ozljeda ili zbog toga što su odabrali druge selekcije.

No, vjerovali smo i u ovaj tim od prvog dana priprema, svi su tu, jedan za drugog. Ako pogledamo da su iza nas ostali Belgija, Ukrajina, Finska, države koje značajno ulažu u košarku i imaju sigurno uređenije i klubove i lige, onda je već to uspjeh, pogotovo ako znamo da su praktično svi naši igrači iz domaćih klubova. Samo jedan naš reprezentativac je stigao iz Amerike - ističe Prašović.

Selektor ipak naglašava da će “Zmajići” pokušati otići do kraja, što bi značilo proboj među tri najbolja na turniru u Sarajevu i plasman u najviši rang EP-a, A-diviziju, naredne godine.

Za to su nam potrebne još dvije pobjede, jedna danas u četvrtfinalu, a druga u polufinalu ili duelu za treće mjesto.

Podrška navijača

Naš rival u današnjem četvrtfinalu bit će Island (18.45 sati). Ovaj duel, kao i preostala tri četvrtfinalna, bit će odigran u dvorani “Sabit Hadžić” na Ilidži.

- Island ima dobru ekipu, šuterski kvalitetnu, koja igra košarku tipičnu za to područje. Na nama je da se dobro pripremimo, a očekujem da ćemo imati i podršku navijača - rekao je Prašović.

Nakon prve faze, naš vodeći strijelac je Alem Huseinović (17,4 poena u prosjeku), najviše skokova ima Denis Halilčević (7 po meču), a asistencija Aleksa Gatarić (4,2)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.