BIZNIS

Legendarni Kobi Brajant šest miliona dolara "pretvorio" u 200 miliona samo jednim ulaganjem

Kobi Brajant ( Arhiv)

Tportal.hr

16.8.2018

Jedan od najvećih košarkaša svih vremena Kobi Brajant (Kobe Bryant) odlično se snalazi i na poslovnom terenu. U manje od četiri i pol godine njegova investicija u "Body Armor", firmu za energetska pića za sportaše, višestruko mu se isplatila. Procjenjuje se kako je tokom godina uložio šest miliona dolara, a njegov udio sad vrijedi čak 200 miliona dolara.

"Coca-Cola" je u utorak saopćila da je kupila manjinski udio u "Body Armoru". Brajant drži oko 10 posto dionica firme u koju je ušao, piše američki ESPN u martu 2014. godine.

Prema navodima tog sportskog medija, Brajant je nakon dolaska "Coca-Cole" četvrti dioničar "Body Armora", iza suosnivača Majka Repola (Mikea Repola), "Coca–Cole" i "Dr Pepper Snapplea". 

Američki analitičari nedavno su "Body Armor" nazvali najgorom noćnom morom za "Coca-Colu" i "Pepsi", koji dominiraju tržištem sportskih napitaka vrijednim više od milijardu dolara.


Procjenjuju da je prodaja "Body Armora" eksplodirala 90 posto u proteklih godinu, dana na 288 miliona dolara. Time je napravila revoluciju na stagnirajućem američkom tržištu sportskih napitaka. Tajna uspjeha je u fokusiranju na potrošače koji traže zdravije alternative izotoničnim napicima.

ESPN piše kako desetak sportskih zvijezda ima manje udijele u "Body Armoru", a među njima su navodno košarkaš Džejms Harden (James Harden), golfer Dastin Džonson (Dustin Johnson) i igrač američkog nogometa Andrev Lak (Andrew Luck).

Inače, suosnivaču "Body Armora" Majku Repoli ovo je drugi put da je uspio privući interes "Coca–Cole". Prije 11 godina prodao im je udjel u firmi "Glacéau", punionici funkcionalnih voda.

Prema pisanju ESPN-a, Brajantov povrat na investiciju u "Body Armoru" je najunosniji poslovni potez nekog sportaša u poslovnom svijetu u posljednjih nekoliko godina. 


Trenutno najveća NBA zvijezda  Lebron Džejms (LeBron James) zaradio je prije četiri godine 30 miliona dolara kad je "Apple" kupio proizvođača slušalica i zvučnika "Beats by Dre", u kojem je košarkaš imao manji udjel. 

Džejms je pogodio i s investicijom u lanac pizzerija "Blaze". Uložio je s još jednim partnerom 2012. manje od milion dolara, a njihove dionice danas vrijede oko 40 miliona dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.