KOŠARKA

Vujošević ne želi biti teret KSBiH, odrekao se rate u septembru

Vjerovatno će se pojaviti u Sarajevu tokom okupljanja reprezentacije ali neće voditi ekipu

E. JESENKOVIĆ

28.8.2018

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine okupit će se 3. septembra. Deset dana poslije odigrat će prvu utakmicu druge faze kvalifikacija u gostima protiv Finske, a potom će ugostiti Češku u Sarajevu (16. septembar). 

U ovim susretima "Zmajeve" neće predvoditi selektor Duško Vujošević nego njegov asistent Mensur Bajramović. Čuveni stručnjak zbog zdravstvenih problema (predstoji mu transplantacija bubrega) propustit će septembarski ciklus.

Stalni kontakt

- Sa selektorom sam u stalnom kontaktu. Trenutno je u fazi priprema za transplantaciju. Obavio je i manji hirurški zahvat na srcu, koji je bio neophodan prije transplantacije.

Vujošević će se, vjerovatno, pojaviti u Sarajevu tokom okupljanja reprezentacije, ali neće voditi ekipu - objašnjava direktor reprezentacije BiH Kovačević.

Direktor "Zmajeva" kaže da će Vujoševićev daljnji angažman ovisiti o njegovom zdravstvenom stanju, ali naglašava da selektor ne želi biti teret našem Košarkaškom savezu.


- Vujošević se odrekao ugovornih rata koje mu dolaze u periodu dok nije tu. Konkretno, selektor se odrekao novca koji je kroz rate trebao dobiti za septembarski ciklus. Ne želi biti na teret Savezu u periodu dok nije tu i dok se čeka njegov povratak - kaže Kovačević.

Igrački kadar

Kad je u pitanju igrački kadar, "Zmajevi" se ponovo suočavaju sa problemima. Ovog puta nije riječ o otkazima igrača nego o sukobu na relaciji Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) – Euroliga, koji se prelama preko reprezentacija.

Jednostavno, većini klubova, naročito onim vodećima u Evropi, FIBA-ini termini ne znači mnoge te ne žure da puste svoje prvotimce u reprezentacije, jer se i ne boje previše mogućih sankcija...

Napismeno smo tražili od FIBA-e da nas obavijesti kad su igrači obavezni da se odazovu reprezentaciji za utakmice u septembarskom "prozoru". Dobili smo odgovor da je to dvije sedmice prije prve utakmice, znači okvirno oko 30. avgusta.

No, mi smo naišli na otpor pojedinih klubova, od kojih su nam neki odgovorili da neće dozvoliti igračima da nam se priključe prije 9. septembra! I tu smo nemoćni, i mi i FIBA, koliko vidim. Ipak, prema trenutnoj situaciji, trebali bismo imati većinu igrača na prozivci 3. septembra u Sarajevu - rekao je Kovačević.

Halilović ne dolazi, Gordić se ne javlja 

Od 19 igrača koji su pozvani na pripreme, za sada je jedino sigurno da neće doći krilo Miralem Halilović.

- Miralem se tek vraća nakon povrede, čekali smo da obavi kontrolne preglede. Još se osjete posljedice pauze i on neće biti u konkurenciji za predstojeće susrete u ovom ciklusu - kaže Kovačević, koji je dodao da je upitan i dolazak Nemanje Godića.

Kako je rekao, plej crnogorske Budućnosti nije se javljao na njegove pozive.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.