ZMAJEVI

Repeša o reprezentaciji BiH: Očekujem da proradi inat

ovo je izazov za sve nas i motiv da damo što je najviše moguće, kaže poznati stručnjak

Repeša: Prozivka u Sarajevu

Avaz Sport

3.9.2018

Koliko god neočekivano preuzeo mjesto selektora košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine, Jasmin Repeša odmah se bacio na posao.

Još dok je bilo upitno hoće li prihvatiti ponudu Košarkaškog saveza BiH, koji je u kratkom periodu ostao i bez selektora i njegovog pomoćnika (Duško Vujošević odstupio zbog bolesti, a Mensur Bajramović zbog inozemnog angažmana), iskusni trener kontaktirao je nekoliko vodećih bh. igrača i nakon konsultacija odlučio preuzeti “Zmajeve”.

Prozivku bi jedan od najcjenjenijih evropskih stručnjaka trebao izvršiti već danas u Sarajevu i početi pripreme za predstojeće susrete kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019.

Danas prozivka 

- Ono što me zabrinjava, s obzirom na sukob Eurolige i FIBA-e (Međunarodna košarkaška federacija, op. a.), jeste da će se pojedini igrači odazvati u posljednji trenutak. To je problem. Međutim, ovo je izazov za sve nas i motiv da damo što je najviše moguće. Na koncu, mislim da je za navijača najbitnije da vidi želju, borbenost... - ističe Repeša (57).

Trenersku karijeru Repeša je gradio u Hrvatskoj (Cedevita, Cibona, Split, reprezentacija Hrvatske). Vodio je i druge poznate ekipe kao što su Unikaha, Beneton, Fortitudo, Armani...

Težak posao

Mada rođeni Čapljinac, Repeši će dužnost selektora BiH biti prvi angažman u državi njegovoj rođenja.

- To neće biti opterećenje za mene, veoma sam iskusan trener - ističe Repeša.

No, Repeša naglašava da nas očekuje težak posao u dva predstojeća, možda i ključna susreta po ambicije “Zmajeva” u borbi za plasman na Svjetsko prvenstvo. Prvo ćemo 13. septembra gostovati Finskoj uoči duela s Česima u Sarajevu (16. septembar).

- Skloni smo da potcjenjujemo rivale, ali dovoljno je pogledati rezultate Češke i Finske .

U ovom momentu mislim da su oni u prednosti, prije svega zbog kontinuiteta koji imaju u radu. Međutim, isto tako mislim da će se kod naših igrača javiti neviđeni inat, da svima pokažu da mogu premostiti probleme i kad je najteže - rekao je Repeša.

Provjera s Belgijom

Naši reprezentativci imat će jednu provjeru uoči duela sa Finskom.

Kako smo saznali, rival “Zmajevima” bit će Belgija i to vjerovatno u petak u Sarajevu. Belgijanci bi u tom periodu trebali boraviti na pripremama u BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.