KVALIFIKACIJE

"Zmajevi" bez Penave na Fince i Čehe

Ajdin je tek potpisao za novi klub, koji mu ne dozvoljava da se priključi, kaže Kovačević

Penava: Karijeru nastavlja u Euroligi. AFP

Avaz Sport

4.9.2018

Ajdin Penava potpisao je ugovor sa Baskonijom i priključio se španskom euroligaškom klubu kako bi obavio neophodne ljekarske preglede, a potom potpisao ugovor, što je i zvanično učinio.

Iako se ime odličnog krilnog centra (21) nalazilo na spisku košarkaša za predstojeće mečeve protiv Finske i Češke u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2019. godine, prema riječima direktora reprezentacije Bosne i Hercegovine Siniše Kovačevića, Ajdinov debi za bh. seniore (igrao je za juniorsku selekciju BiH) bit će vjerovatno odgođen.

- Ajdin je tek potpisao za novi klub, koji mu ne dozvoljava da se priključi. Možda bi postojala mogućnost da doputuje naknadno, sigurno je da bi ga stručni štab naše reprezentacije volio vidjeti.

Međutim, nema previše vremena do prve utakmice, a, u krajnjoj liniji, dovoljno je visokih igrača već u rosteru. Vjerujem da ćemo Ajdina, ako ne u ovom, onda u narednom reprezentativnom terminu u novembru imati na raspolaganju - rekao je Kovačević.

Penava (206 centimetara) nekada je bio član sarajevskog Sparsa. Protekle tri sezone proveo je na američkom Maršal Univerzitetu. Prošlu sezonu bivši juniorski reprezentativac BiH završio je kao najbolji bloker kompletne američke univerzitetske NCAA lige (prosjek 15,6 poena, 8,5 skokova i 4 blokade u prošloj sezoni).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.