RAZGOVORI

Damir Mulaomerović: Očekujem prave ’Zmajeve’ protiv Finske i Češke

Nama je najvažnija utakmica s Makedonijom, vjerujem u svoj tim, kaže selektor reprezentacije Kosova

Piše: E.SKOKIĆ

10.9.2018

Damir Mulaomerović, legenda evropske košarke, nekadašnji trener tuzlanske Slobode i zagrebačke Cibone te selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, nedavno je preuzeo selektorsku poziciju u reprezentaciji Kosova.

Očekuje ga nastup u pretkvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2021. godine, a Kosovo se, prema mnogima, nalazi u najtežoj grupi, s Makedonijom i Rumunijom.

- Sigurno da je pred nama veliki izazov. Grupa je teška, možda i najteža, ali vjerujem u svoj tim. Počeli smo s pripremama i moram vam priznati da momci bespogovorno izvršavaju svaki zadatak. Najvažnija će biti utakmica s Makedoncima – kazao je Mulaomerović na početku razgovora za “Avaz”.

Puna dvorana 

U Prištini reprezentacija Kosova ima dobre uvjete za pripreme.

Ljudi iz Saveza vode o svemu računa, a navijači s nestrpljenjem čekaju utakmicu s Makedonijom.

- Već vlada veliko interesiranje i znamo da će dvorana biti puna. Naše je da damo sve od sebe i da idemo na pobjedu. Imamo dovoljno vremena za pripreme, o Makedoncima znamo dosta toga, tako da smo maksimalno spremni i koncentrirani na izazove koji dolaze – kazao nam je 43-godišnji stručnjak.

Mulaomerovića prvi zvanični meč na klupi Kosova očekuje 13. septembra protiv Makedonaca u Proštini.

Iz ove grupe u kvalifikacije ide samo prvoplasirana reprezentacija, a Mulaomerović se nada da će to biti Kosovo.

- Poslije domaće utakmice s Makedonijom idemo na gostovanja u Skoplje i Rumuniju.

Posljednja utakmica je na našem parketu s Rumunijom i možda će upravo ta utakmica biti odlučujuća. Moramo o svemu voditi računa, pogotovo o koš-razlici.

Popularni Mula s pažnjom prati i događanja u reprezentaciji Bosne i Hercegovine, koju je vodio prije dvije godine u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2017. Uprkos problemima, Mulaomerović očekuje da će „Zmajevi“ u kvalifikacijskim mečevima za Svjetsko prvenstvo 2019. protiv Finske i Češke biti u pravom izdanju.

- S pravom se očekuju kvalitetne utakmice. Svim srcem želim da to bude tako – kaže Damir.

Pandžin dolazak

Prije polaska u Prištinu Mulaomerović je boravio u rodnoj Tuzli. U njegovoj Slobodi, u kojoj je počeo i igračku i trenersku karijeru, kormilo je preuzeo Josip Pandža.

- Radujem se što je Josip Pandža u Slobodi, jer je riječ o sjajnom mladom treneru koji je budućnost bosanskohercegovačke trenerske struke.

Drago mi je da je došao u Slobodu, jer njegov dolazak je dobar i za njega i za klub. Mislim da imaju dobru ekipu i da će skoro pa sigurno ispuniti primarni cilj – plasman u Ligu 6 – kaže Mulaomerović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.