KOŠARKA

„Zmajevi“ na iskušenju u Finskoj

Ukoliko se iskontrolira ritam, onda su nam šanse dobre, ističe novi bh. selektor uoči današnjeg duela u Espu

Repeša i Musa: Prvi zvanični meč s novim selektorom

E.J.

13.9.2018

Sedam godina baš i nije kratak period, ali mnogim bosanskohercegovačkim navijačima dobro je u sjećanje urezan septembar 2011., kada je Finska na završnici Evropskog prvenstva u Litvaniji razbila naše košarkaše sa čak 92:64. 

Bio je to jedan od najbolnijih poraza „Zmajeva“ na evropskoj sceni koji nam je, uostalom, uprkos pobjedama nad Crnom Gorom (94:86) i Hrvatskom (92:80), uskratio plasman u drugi krug Eurobasketa.

Finci su nas tada uništili brzom, agresivnom igrom u kojoj su svi sposobni i šutirati i pogađati iz daljine, postigavši čak 34 poena u trećoj četvrtini.

Briljirao je Temu Raniko (Teemu Rannikko) sa 25 poena, kojeg više nema u sastavu, no njegovi nasljednici jednako su opasni i gaje jednako atipičan stil igre u kojem nema dugačkih napada i u kojem se koristi i najmanja prilika za otvoreni šut.

Upravo na taj segment upozorava novi selektor „Zmajeva“ Jasmin Repeša uoči današnjeg gostovanja Finskoj u Espu (18 sati) u prvom kolu odlučujućeg kruga kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. godine u Kini.

- Mnogo trče na otvorenom terenu, daju mnogo laganih poena i ako im se to dozvoli, onda je veoma teško igrati s njima. Ukoliko se iskontrolira ritam, onda su nam šanse dobre – ističe selektor BiH, kojem će ovo biti prvi zvanični meč na klupi “Zmajeva”.

Zanimljivo je da su nas prije sedam godina Finci razbili i pod košem, postigavši čak 46 poena iz reketa.

Danas bi se situacija trebala promijeniti, jer će naš reket čuvati Jusuf Nurkić, koji je dominantna snaga i u NBA ligi. Na vanjskim pozicijama najviše očekujemo od Džanana Muse, koji je krenuo Nurkićevim stopama i očekuje ga debitantska sezona u najjačoj svjetskoj ligi.

- Mislim da radimo veoma kvalitetno i nadam se pobjedi u Finskoj. Ne bih puno govorio o tome kolike su nam šanse za plasman na Svjetsko prvenstvo. Idemo utakmicu po utakmicu, tako je najpoštenije i za nas i za navijače. Nećemo stvarati pritisak, ali ćemo dati sve od sebe – kaže naš mladi košgeter, koji najavljuje nešto drugačiji stil igre u odnosu na ranije sezone.

- Nakon odlaska u Bruklin u NBA ligi mnogo sam trenirao na fizici. Sad to više nije igra od igrača, već direktni dueli s protivnicima. Znači, od mene možete očekivati stabilnu, čvrstu i borbenu igru na terenu, kao što će biti, siguran sam, slučaj sa svim našim reprezentativcima – rekao je Musa.


Najveći izazov 

U taboru Finske ne kriju da najviše strahuju od Jusufa Nurkića, kojeg su predstavili kao jednog od najboljih igrača u septembarskom krugu kompletnih evropskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Bosanska zvijer, kako je nadimak našeg centra u NBA ligi, veliki je izazov za Finsku, izjavio je pomoćni trener domaće selekcije Juka Toijala (Jukka).

- Nurkić zna igrati košarku. Osim toga, svojoj reprezentaciji donosi dodatnu dimenziju u odbrani. Fizički je veoma snažan. Tokom godina igrali smo protiv mnogih velikih evropskih igrača, ali Nurkić je vjerovatno veći od svih - sumirao je Toijala.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.