KVALIFIKACIJE

"Zmajevi" nastupali bez euroligaškog igrača: Karta za Penavu preskupa za KSBiH!

Neovisno o tome hoće li Repeša ostati ili ne, moj je stav da se u stručnom štabu mora pružiti šansa našim trenerima, kaže Đonlagić

Penava: Novi igrač španske Baskonije. AFP

Avaz Sport

18.9.2018

Za reprezentaciju koja je prije godinu i po bila, praktično, otpisana i kojoj su prognozirali da će teško proći i preliminarnu rundu, plasman u treću, odlučujuću fazu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. godine u Kini predstavlja uspjeh.

Riječi su to jednog od pokretača Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine, aktuelnog člana Upravnog odbora Mirsada Đonlagića, koji naglašava da su svi reprezentativci zaslužili čestitke za do sada učinjeno, uprkos porazima od Finske i Češke, kojima smo, vjerovatno, izgubili šanse da u preostala četiri kola izborimo plasman na SP.

Borbenost igrača 

- Kako igračima zamjeriti bilo šta kad vidimo njihovu borbenost? Pa, jedan Jusuf Nurkić od 120 kilograma pet puta se baca na glavu, ili Džanan Musa, koji je povrijeđen igrao utakmicu... Za mene ovaj kompletan ciklus, znači od pretkvalifikacija, predstavlja senzacionalan uspjeh. Ne samo rezultatski nego i zbog činjenice da sve druge selekcije, za razliku od naše, imaju podršku države - kaže Đonlagić.

Prema njegovim riječima, KSBiH je, uprkos ogromnim problemima, uspijevao ne samo finansirati tekuće troškove nego i vraćati nagomilane dugove.

No, Đonlagić ne krije da su dugovi, posebno porezni, kao i sporne transakcije, koje su u prošlosti obavljane bez znanja Upravnog odbora, a koje su privukle i pažnju istražnih organa, omča oko vrata Saveza. U toku je i sudski proces, težak nekoliko stotina hiljada maraka...

- Moramo znati na čemu smo, ne da bismo tražili krivca, to neka rade institucije koje su za to zadužene, već da znamo da li Savezu slijedi ključ u bravu ili, možda, još ima nade za spas - rekao je Đonlagić, naglasivši još jednom da je ključ u rukama države, koja treba da jasno kaže da li joj je potrebna košarka ili ne.

Đonlagić: Odluka u rukama države

Na pitanje šta će biti u nastavku kvalifikacija, odnosno o statusu Jasmina Repeše, koji je preuzeo ulogu selektora u protekle dvije utakmice, Đonlagić ne želi nagađati.

Najbolji potez

- Angažman Repeše je definitivno bio najbolji mogući potez ako znamo da smo bez trenera ostali samo tri dana uoči okupljanja. No, neovisno o tome hoće li Repeša ostati ili ne, moj je stav da se u stručnom štabu mora pružiti šansa našim trenerima, koji, ako ništa drugo, mogu učiti od Repeše.

Dovoditi pomoćnike sa strane, zaista nema smisla, pogotovo u ovakvoj finansijskoj situaciji. Moramo afirmirati domaće talentirane trenere - ističe Đonlagić.

Još jednu bitnu stvar želio je naglasiti Đonlagić kad je riječ o stručnom štabu “Zmajeva”.

- Mnogo se toga dešavalo mimo Upravnog odbora, a vezano je za odlazak Duška Vujoševića, kojeg je trebao zamijeniti njegov pomoćnik Mensur Bajramović pa je, onda, on odustao. Takve stvari ne smiju nam se ponavljati, Upravni odbor mora biti uključen u sve aspekte rada Saveza, što, nažalost, do sada nije bio slučaj - rekao je Đonlagić.

Osvrnuo se Đonlagić i na neigranje Ajdina Penave za reprezentaciju u ove dvije utakmice. O talentiranom krilnom centar, koji je bio na spisku pozvanih, kružile su razne priče. Đonlagić tvrdi da je istinita ona koja je po naš Savez, nažalost, najporaznija.

Prema njegovim riječima, novog krilnog centra španskog euroligaša Baskonije nije bilo zato što je neko u Košarkaškom savezu BiH zaključio da je Penavi skupo platiti avionsku kartu da iz Sjedinjenih Američkih Država doputuje u Sarajevo!

- Koliko sam informiran, danima je trajalo pregovaranje dok se nije našla navodno najpovoljnija varijanta za kartu po cijeni od 1.600 dolara. No, saznao sam da od tog momenta niko više Penavu nije kontaktirao, odnosno da su ga se sjetili tek kad je potpisao ugovor s Baskonijom, ali ga klub tada nije htio pustiti.

Poslije sam čitao da on nije želio doći i slične stvari, koje nemaju veze s istinom. Što je još gore, Upravni odbor o tome nije bio upoznat. Pitam se ko sebi dozvoljava takve stvari i praktično tjera momka od reprezentacije iako nam je svaki igrač zlata vrijedan - kaže Đonlagić.

Liječenje u Bruklinu

Džanan Musa otputovao je jučer u Sjedinjene Američke Države. Novi član NBA kluba Bruklin netsa povrijedio se u nedjelju navečer u meču protiv Češke.

- Tokom okršaja s Češkom, nisam mnogo ni osjetio da imam bolove, ali sam poslije imao još jedan pad koji je pogoršao povredu. Sada idem nazad, u Bruklin, da se liječim - istaknuo je Musa, koji je naglasio da su igrači dali sve od sebe te je zahvalio i navijačima na podršci.

- Naša reprezentacija ima veliki potencijal za budućnost. Ima tu mnogo mladih, kvalitetnih igrača.  Ne znam hoće li se stariji odazivati, ali i njih treba shvatiti. Dali su puno za državni tim - kazao je Musa. 

Inače, preostale četiri utakmice kvalifikacija igrat će se u novembru i februaru, u jeku NBA sezone, što znači da nećemo moći računati na Nurkića i Musu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.