KOŠARKA

Ne stojimo iza turnira, ali nikome ne možemo zabraniti da nastupi

Rekao sam Mahmutoviću da radi šta želi, a ja se neću ni pojavljivati ni dijeliti trofeje, kaže mlađi sin naše legende uoči turnira koji je srozan na najniže grane

Avaz Sport

26.9.2018

Da nije bilo objava pojedinih klubova (ne i organizatora) da su dobili poziv za učešće, malo ko bi uopće znao da će 29. i 30. septembra u Sarajevu biti igran Memorijalni turnir “Mirza Delibašić”.

Razlog takvoj tajnovitosti, koja je “razbijena” tek ovih dana, možda je upravo sastav učesnika turnira (Kakanj, Vogošća, Student Mostar i ekipa organizatora Bosna-Royala), koji, uz uvažavanje ovih ekipa, nije dostojan Kinđetovog lika i djela.

Vuku u provaliju

Kinđetov mlađi sin Danko, komentirajući predstojeći turnir, rekao nam je da “ako je već KK Bosna potonuo, nije moralno vući i Kinđeta u provaliju”. Tri dana prije početka pitali smo Danka da li se nešto promijenilo, odnosno uživa li ovogodišnji turnir podršku porodice Delibašić.

- Kako mogu stajati iza projekta kad sam prvu informaciju o tome dobio od novinara? Niti je mene niti bilo koga drugog u porodici neko pitao bilo šta vezano za organizaciju.

Naknadno me je zvao predsjednik kluba Harun Mahmutović, ne znam s kojom svrhom. Rekao sam mu da radi šta želi, a ja se sigurno neću ni pojavljivati ni dijeliti pehare, niti ići na pres-konferenciju - kaže Danko Delibašić za naš list.

Dodaje da porodica ne može spriječiti održavanje turnira jer, kako kaže, proces zaštite Mirzinog imena još nije završen. No, Danko neće bilo koga pozvati da se odazove turniru niti odvraćati od takve namjere.

Ime za ponos

- Svako nosi moralnu odgovornost za ono što radi, pa i u slučaju organizacije turnira. Kod nas je mnogo stvari kojih se možeš stidjeti, a Kinđe je jedan od rijetkih kojima se možemo ponositi.

Ne bih imao problem s tim da turnir organizira bilo ko, ali pod uvjetom da bude dostojan Mirzinog imena. Vjerovatno poznajem 90 posto ljudi iz klubova koji su pozvani, uostalom, nekada sam i igrao u Vogošći, ali moramo znati da ovo nije bilo kakav turnir, već turnir Mirze Delibašića - rekao je Danko Delibašić.

Inače, na društvenim mrežama se pojavio i plakat kojim je najavljen predstojeći turnir, pa je tako poznato da bi prvog dana trebali biti igrani mečevi Kakanj - Vogošća (17.30 sati) i Bosna-Royal - Student (20), a dan kasnije mečevi za plasman u istim terminima, od 17.30 i 20 sati.

Rezerviran novac u budžetu

Danko kaže da je u kantonalnom budžetu svake godine rezervirano između 40 i 50 hiljada KM za Kinđetov memorijal, nevezano za to kakav bio sastav učesnika turnira.

- Smatram da se novac ne može tek tako izdvajati, ne vodeći računa o tome kakvog je nivoa turnir. Zato ćemo pokušati nešto učiniti po tom pitanju i sastati se s odgovornim ljudima u nadležnim institucijama - kaže Danko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.