KOŠARKA

Članovi iz RS zamrznuli status u Upravnom odboru!

Pojedinci su donosili odluke mimo saglasnosti članova ovog tijela, kaže Spasojević

Spasojević: Poštovati proceduru

E.J.

29.9.2018

Članovi Upravnog odbora Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske zamrznuli su svoj status u ovom tijelu sve dok se ne riješi pitanje izbora generalnog sekretara i održi sjednica Skupštine KSBiH! 

Kako saznajemo, dopis koji je stigao u KSBiH, odnosi se na troje članova Upravnog odbora Borisa Spasojevića, Gorana Cvikića i Danu Muminović.


Tim povodom, kontaktirali smo jučer Spasojevića, inače predsjednika KK Igokea, koji nam je rekao da nije riječ o opstrukciji nego o želji da se ukaže na potrebu da se poštuje procedura kad je u pitanju rad Upravnog odbora i provođenje njegovih odluka.

- Razlog zbog kojeg je naš status u Savezu do daljnjeg zamrznut je to što su pojedinci donosili odluke bez saglasnosti članova Upravnog odbora, a u ime ovog tijela.

Kao što je poznato, za validnu odluku potrebno je minimalno šest glasova, odnosno najmanje po dva iz svakog od tri naroda. U mnogim slučajevima, nažalost, to nije poštovano - kaže Spasojević.


Dodaje da je takva praksa, u kojoj su zaobilaženi ne samo predstavnici Republike Srpske nego i ostalih članica Saveza, često i tolerirana u želji da se sačuva jedinstvo ovog tijela i ne diže prašina zbog ionako teške situacije u KSBiH.

- To, međutim, ne može biti stalno izgovor. Slali smo mnoge dopise, tražili da se poštuje procedura, ali vidjeli smo da je to uzalud. Moram reći da je sve dobro funkcioniralo dok je generalni sekretar bio Dubravko Barbarić.

Poslije njegove ostavke, način funkcioniranja Upravnog odbora se promijenio - objašnjava Spasojević, koji se nada da će se nakon sjednice Skupštine stvari vratiti u normalu.

- Do tada, naš je stav da Barbarić ostane na funkciji kao vršilac dužnosti, a da poslije, ako bude potrebe, provedemo proceduru izbora generalnog sekretara - rekao je Spasojević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.