TALENTI

Košarka se ne igra samo tijelom nego i glavom

Želim studirati na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja

Piše: D.J.

1.10.2018

Košarkaški klub Kengur, osnovan 1998. godine, takmiči se u Ligi mladih Zeničko-dobojskog kantona i skoro svake godine se nalazi u samom vrhu te osvaja mjesta koja garantiraju prolazak na državni nivo.

Klub je rasadnik talenata, a među njima je 15-godišnja Suana Bašić, koja je s Kengurom na nedavnom turniru osvojila prvo mjesto. Učenica prvog razreda Medicinske škole u Zenici kaže da je košarku počela trenirati prije devet godina.

- U početku je to za mene bila samo rekreacija, ali sam uskoro ovaj sport shvatila ozbiljnije. U svom klubu Kenguru doživjela sam devet prelijepih godina i najviše sam zahvalna svojim trenerima Jasminu Efendiću te Enveru Jahiću, koji su me naučili ne samo o košarci nego i o životu izvan terena. Ovaj sport ne igra se samo tijelom nego i glavom. Potrebno je mnogo razmišljanja i truda da na parketu ispunimo zamisli trenera – kaže Bašić.

Dodaje da nije jednostavno uklopiti sportske i školske obaveze.

- Za nešto što voliš, uvijek možeš pronaći vrijeme. Odlična sam učenica, volim košarku i svaka moja pobjeda na terenu je moj najveći uspjeh. Imala sam priliku da učestvujem i na jednom okupljanju reprezentacije Bosne i Hercegovine i moja želja je da u budućnosti predstavljam svoju domovinu na nekom velikom takmičenju – ističe Bašić, koja se za pet godina vidi kao studentica Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja, a potom i kao igračica nekog američkog kluba.

Njen uzor je legendarni hrvatski košarkaš Dražen Petrović. Od naših reprezentativaca, broj jedan je Jusuf Nurkić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.