KOŠARKA

Odluka pada u Busovači

KSRS podržao Igokeu, koja ne želi igrati od početka domaću ligu

E. J.

13.10.2018

Prvo kolo nove sezone Košarkaškog prvenstva Bosne i Hercegovine, koje se trebalo igrati danas, odgođeno je za 21. oktobar. Razlog je kriza na relaciji Košarkaški savez Republike Srpske - Košarkaški savez BiH.

Problemi su nastali zbog toga što je Igokea, kao član regionalne ABA lige, odbila igrati prvi dio bh. lige uprkos odluci Upravnog odbora KSBiH još od prošle godine da su svi klubovi u sezoni 2018/2019. dužni od početka nastupiti u domaćem šampionatu.

Prijete istupanjem

Košarkaški savez RS podržao je čelnike kluba iz Aleksandrovca, zamrznuvši status u KSBiH te zaprijetivši čak i istupanjem iz KSBiH ukoliko se 20. oktobra ne održi vanredna sjednica Skupštine KSBiH.

Komesar takmičenja Božo Bošnjak objasnio je da su ekipe Mladosti iz Mrkonjić-Grada i Bratunca tražile otkazivanje utakmica prvog kola, a dobili su za to saglasnost Zrinjskog i Kaknja.

- Mislim da je njihov zahtjev opravdan zbog situacije s KSRS. Stvari će se izdefinirati na sjednici Skupštine Saveza, a prvo kolo Lige 12 igrat će se 21. oktobra s njima ili bez njih - rekao je Bošnjak za Fenu.

Greške u koracima

Predsjednik Upravnog odbora KSBiH Dalibor Miloš vjeruje da bi se na sjednici Skupštine, koja je zakazana za 20. oktobar u Busovači, mogao postići dogovor u korist bh. košarke.

- Bilo je grešaka u koracima, ali je interes košarke na prvom mjestu. Očekujem da ćemo na sjednici Skupštine izabrati novi Upravni odbor, koji bi se potom trebao sastati i usvojiti sve neophodne odluke kako bi Prvenstvo moglo početi dan poslije - rekao je Miloš.



Prvo kolo

Parovi prvog kola Lige 12 Prvenstva BiH su: Bratunac - Kakanj, Spars - Gradina, Široki - Vogošća, Mladost - Zrinjski, Sloboda - Bosna i Student – Igokea.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.