TEŽAK UDARAC

Tragedija na Olimpijskim igrama mladih, preminuo poznati čelnik FIBA-e i MOO-a

U Olimpijskom selu mladih u Buenos Ajresu bit će održana komemoracija

Patrik Bauman. AFP

Tportal.hr

14.10.2018

Visoki sportski dužnosnik, član Međunarodnog olimpijskog odbora i glavni sektretar Međunarodne košarkaše federacije (FIBA), Švicarac Patrik Bauman (Patrick Baumann - 51) preminuo je u nedjelju od posljedica srčanog udara, tokom boravka na Olimpijskim igrama mladih u Buenos Ajresu.

- Košarka je izgubila vođu, zagovornika i prijatelja i naše su misli s Patrikovom suprugom i njihovo dvoje djece u ovom tragičnom trenutku - stoji u službenom saopćenju FIBA-e.

Patrik je bio mnogo više od glavnog sekretara FIBA-e i člana MOO-a. Bio je moj bliski prijatelj, kao i prijatelj mnogih ljudi u košarkaškoj porodici te široj sportskoj zajednici. Pod njegovim vodstvom FIBA je napravila veliki napredak, a modernizacija naše organizacije postala je model koji su slijedile i druge međunarodne federacije - izjavio je u saopćenju predsjednik FIBA-e Horasio Muratore (Horacio).  

- Ovo je veliki šok i težak udarac. Teško je povjerovati u tako strašnu vijest. Izgubili smo mladog, suosjećajnog vođu koji je bio prepun nade i predstavljao budućnost sporta - izjavio je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Tomas Bah (Thomas Bach).

U čast preminulom Patriku Baumanu olimpijska zastava će sljedeća tri dana biti spuštena na pola koplja u glavnom sjedištu MOO-a u Lozani te u sjedištu MOO-a na OIM-u u Buenos Ajresu. U Olimpijskom selu mladih u Buenos Ajresu bit će održana i komemoracija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.