PRISJEĆANJE

Na današnji dan rođen je košarkaški Mocart - Dražen Petrović

Bitku za život izgubio u 29. godini, u usponu svoje karijere

Avaz Sport

22.10.2018

Dražen Petrović, jedan od najboljih košarkaša svijeta svih vremena, koji je zlatnim slovima ucrtao ime, osim u Evropi, i u NBA ligi, rođen je na današnji dan 22. oktobra 1964. godine u Šibeniku.

Svoju zavidnu karijeru počeo je sa svega 15 godina, kada ga je trener prvoligaškog kluba Šibenke ubacio u igru, nakon čega je javnost prvi put bila upoznata s izvanrednim igračem koji će desetak godina poslije obilježiti evropsku i svjetsku košarku. Dražen je počeo igrati nakon što je starijem bratu Aleksandru dodavao lopte na njegovim treninzima.

Mada su se za punoljetnog Dražena borili mnogi klubovi iz bivše Jugoslavije, on je potpisao za zagrebačku Cibonu, klub u kojem je igrao njegov brat. Cibonu je odveo dva puta na tron Evrope, a u dvije sezone bio je i najbolji evropski igrač. Tada prelazi u Real Madrid, gdje njegov klub osvaja brojne trofeje. 

U tom razdoblju Dražen je bio i vođa državne reprezentacije s velikim uspjehom; ističu se pobjeda na Svjetskom prvenstvu u Argentini 1990. i zlatna medalja na Evropskom prvenstvu u Zagrebu 1989.

Draženovu blistavu karijeru prekinula je saobraćajna nesreća u kojoj je Dražen izgubio život u 29. godini, u usponu svoje karijere. Njegova je pogibija odjeknula kao prava eksplozija u javnosti. 

Za volanom je bila Draženova tadašnja djevojka, njemačka manekenka mađarskog porijekla Klara Szalantzy, a u automobilu se nalazila i turska košarkašica Hilal Edebal, koja je zavrsila s teškim povredama mozga.

Godine 2006. u njegovu čast u Zagrebu otvoren je Muzejsko-memorijalni centar “Dražen Petrović”, uz košarkašku dvoranu, koja također nosi njegovo ime. 

Najpoznatiji citati Dražena Petrovića :

O samopouzdanju

Dajte mi 30 minuta i svakoj NBA ekipi dat ću 20 koševa.

O realnosti

- Niko nikad nije dobio sve utakmice. Što prije shvatiš, bit će ti lakše.

O marljivosti

Talenat sam respektovao do 16. godine. Nakon toga, priklonio sam se teškom radu. 

O ludosti

- Ako nekada nisam mogao na trening, istog trena sam se razbolio. 

O strasti 

- Kada stojim, propadam. Teško mi je to opisati nekome ko nikada nije osjetio zvuk kada si sam u dvorani s loptom. 

O košarci

- Košarka posjeduje čistoću koja se lako prevodi na bilo koji jezik.

O novcu 

- Nije važno da li imam 100 ili 100 miliona dolara, i dalje mogu samo jednom da ručam i večeram.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.