NBA

Nurkićeva sezona karijere, Musa čeka svoju šansu

Znam da mogu i moram bolje od ovoga, sposoban sam za to, rekao je Nurkić nakon pobjede nad Klipersima

N.C.

10.11.2018

Sudeći prema prvom mjesecu nove sezone NBA lige, u kojem je Portland odigrao 12 utakmica, Jusuf Nurkić igra najbolju košarku u karijeri.

Reprezentativni centar Bosne i Hercegovine u svojoj petoj godini u najjačoj ligi svijeta postao je oslonac Trejl blejzersa, tima koji trenutno drži visoku treću poziciju u Zapadnoj konferenciji s učinkom od devet pobjeda i tri poraza.

Dobar tim

U posljednjem meču, igranom u noći s četvrtka na petak, Nurkić je u pobjedi nad Klipersima učestvovao sa 16 poena i devet skokova, potpuno nadigravši Bobana Marjanovića, centra ekipe iz Los Anđelesa.

Nakon utakmice Nurkić je, međutim, bio samokritičan.

- Znam da mogu i moram bolje od ovoga, sposoban sam za to. Ne smijem sebi dopuštati da ulazim u probleme s ličnim greškama, a ovog puta sam zaradio tri u drugoj četvrtini. Teško je trčati protiv ekipe koja igra sa tri plejmejkera. Ovog puta nije bilo najbolje, do mene je, ali trudim se da budem bolji - rekao je Nurkić.

Medije je zanimalo šta to ove sezone čini Portland tako dobrim timom.

- Sve ono što imamo u ekipi i zajednički način na koji igramo. Možda i najvažnije, to što uspijevamo pogađati koš protivnika - kaže Nurkić.

Nema straha

Na drugoj strani Amerike, Džanan Musa bori se za pravu šansu u Bruklinu. Nakon što je u pobjedi nad Filadelfijom postigao četiri poena, naš mladi košarkaš nije otputovao na turneju po Zapadu. Ostao je u Bruklinu i zaigrao za Long Ajlend nets u G-ligi.

Musa je već odigrao dvije utakmice za filijalu NBA tima iz Bruklina. U prvoj, protiv Vestčester niksa, postigao je 23 poena, a u drugoj, protiv Kapitalsa 19 poena uz sedam skokova.

- Musa ima talent, brzinu, njuh za košarku. Kod košarkaša iz Evrope, uvijek je pitanje jesu li sposobni da se fizički takmiče u Americi. Musa je, definitivno, sve bolji i spremniji, a to se ogleda u sve boljoj igri u odbrani. Primijetio sam, također, da nema straha - rekao je Keni Etkinson (Kenny Atkinson), trener Bruklin netsa.


Jedinstven igrač

Vil Viver (Will Veaver), trener Long Ajlend netsa, kluba iz Razvojne NBA lige, oduševljen je 19-godišnjim Musom.

- Njegova igra je jedinstvena, zbog toga je i izabran u prvom krugu drafta. Izuzetno je svestran, što ga, uz njegovu visinu, čini jedinstvenim. Pokušat ćemo mu pronaći poziciju koja mu najviše odgovara – rekao je Viver.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.