KOŠARKA

Bugari prvi izazov za Bosnićeve "Zmajeve"

Novi selektor debitirat će u kvalifikacijama za SP

Bosnić: Bugarska je težak rival

E. J.

30.11.2018

Porazi od Češke i Finske na startu odlučujuće runde kvalifikacija svele su šanse košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine za plasman na Svjetsko prvenstvo 2019. godine u Kini u domen teorije.

Bosna i Hercegovina je u međuvremenu dobila i novog selektora Vedrana Bosnića. Mladi stručnjak naglašava da će u svaki susret ući sa željom da pobijedi, ali i da će u nastavku kvalifikacija, s obzirom na to da ne možemo računati na najveće zvijezde, graditi novi, podmlađeni tim, koji će krenuti u borbu za Evropsko prvenstvo 2021. godine.

Prema kladionici MOZZART, domaćini važe za favorita. Kvota na pobjedu Bugarske je 1,30, na izjednačen rezultat na kraju 16, dok je na trijumf BiH 3,90.

Dobra ekipa

Prva prilika bit će današnji duel trećeg kola kvalifikacijske grupe K protiv domaće Bugarske u Botevgradu (18 sati).

- Ovo je prilika da napravimo dodatnu selekciju i da na djelu vidim igrače. Što se tiče Bugara, oni su veoma dobra ekipa, koja je dugo na okupu.

Činjenica da su u prošlom kvalifikacijskom prozoru savladali Francusku, dovoljno govori o njihovoj snazi. Mi se, ipak, moramo okrenuti sebi i nastojati biti u najboljem izdanju - rekao je Bosnić.

Stručni štab "Zmajeva" računa na sljedeće igrače: Adi Zahiragić, Adin Vrabac, Ibrahim Durmo, Sani Čampara, Darko Talić, Nedim Buza, Edin Atić, Almir Hasandić, Emir Sulejmanović, Haris Delalić, Miralem Halilović i Ismet Sejfić.

- Odradili smo dva treninga i što je najvažnije nema povreda, svih 12 igrača je spremno za utakmicu. Igramo protiv jako kvalitetne ekipe, koja je dosta iskusnija nego sto je naša. Na ovakvim utakmicama naši mladi igrači mogu dobiti neprocjenjivo iskustvo za budućnost - rekao je Bosnić.

Za razliku od naše selekcije, Bugari, kako kaže njihov kapiten Pavel Marinov, još sanjaju o plasmanu na Svjetsko prvenstvo.

- San i dalje živi. Naše je da pokušamo dati najviše što možemo. Nismo imali mnogo vremena za pripreme, ali se dobro poznajemo – rekao je Marinov te je prokomentirao činjenicu da Bugari ne mogu računati na svoju najveću zvijezdu Aleksandra Vezenkova.

Bez Vezenkova

Odlični krilni centar član je grčkog Olimpijakosa, koji danas u Euroligi, također, igra protiv crnogorske Budućnosti.

- Vezenkov je naš dijamant, tim nije isti bez njega i njegovo odsustvo će se osjetiti - dodao je iskusni krilni igrač.

Bugarski mediji ranije su javili da Bugari neće moći računati ni na drugog euroligaškog košarkaša, američkog beka Dija Bosta (Dee) iz ruskog Himkija, koji ima status naturaliziranog igrača.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.