GODIŠNJICE

Boli me što Mirza pada u zaborav

Danas će na njegov grob doći možda petnaestak ljudi, samo pravi prijatelji – kaže Tolj

Delibašić: Otišao prije 17 godina. Arhiv

N. CVIKO

8.12.2018

Na današnji dan prije 17 godina ovaj svijet je napustio Mirza Delibašić, najbolji košarkaš i sportista Bosne i Hercegovine svih vremena.  

Za one koji su imali sreću da ga poznaju, taj gubitak je nenadoknadiv. Svoju tugu s nama je podijelio jedan od njegovih bliskih prijatelja, Vječislav Tolj.

Nokat i meso 

- Bili smo kao nokat i meso. Mnogi se sada busaju i nazivaju njegovim prijateljima, ali ne znaju da je Mirza bio specifičan čovjek, nije dopuštao svakome da mu priđe blizu. Bio je dosta pametan, ali šutljiv, birao je prijatelje. Znao šta hoće, ali imao je taj porok, cigaretu, koja je kriva što je postao slab i na kraju bolestan – govori Tolj za „Dnevni avaz“.


Tolj: Bio je specifičan čovjek. Arhiv

Sedam godina stariji od Delibašića koji je rođen 9. januara 1954. godine u Tuzli, i Tolj je svojevremeno bio najbolji košarkaš u gradu Sarajevu i svom klubu Željezničaru.

- Upoznali smo se na našem gostovanju u Tuzli, Mirza je već igrao za Slobodu iako je još bio junior. Odigrao sam dobro i dao dosta koševa, a poslije utakmice sreli smo se u hodniku i ja ga pitam hoće li preći u Partizan, kao što se pričalo. Kaže on da ne zna, a ja ga zovnem da dođe u Želju. Od mi odgovori da želi doći u ekipu u kojoj će biti lider, a da Željo već ima lidera, misleći na mene. Takav je bio, bezrezervno otvoren i pošten čovjek – priča Tolj.

Kada nije bio sa svojim najbližima, suprugom Slavicom i sinovima Darijom i Dankom, Delibašić je mnogo vremena provodio družeći se s ljudima kao što su Vjećo i pokojni Davorin Popović.

Poruka mladima

- Mnogo smo se družili, pogotovo posljednjih godina njegovog života. Bila je to duga, uzajamna ljubav. Zbog toga me boli što Mirza polako pada u zaborav. Danas će na njegov grob doći možda petnaestak ljudi, samo pravi prijatelji. Vjerujem da neće doći niko iz Bosne niti iz Košarkaškog saveza BiH. To boli. Ostavlja ružan primjer, jer malo je takvih, znamenitih ličnosti u ovoj zemlji. Kakva je to poruka mladima? Zamjeramo im što odlaze, što igraju za druge države i odriču se svoje, a upravo vidimo da se država odriče svog najboljeg sportiste svih vremena – rekao je Tolj.

Zadnji Kinđetov klub 

Prije skoro 20 godina Mirza i Vjećo osnovali su klub MV Basket.

- Krenuli smo kao škola košarke i ubrzo imali 14 škola. Nije bilo trenerskog kadra da radi s tolikom dječurlijom. Kad smo krenuli na ljetne kampove u Orebiću, imali smo čak 160 smjena. Priliv djece bio je ogroman i to smo radili dok Mirzu bolest nije slomila – kaže Tolj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.