KOŠARKA

KSBiH bio blokiran zbog duga iz 2005. godine

Dok ne bude dogovoren reprogram, stalno nam prijeti i blokada zbog PDV-a, kaže generalni sekretar Amer Čolan

E. JESENKOVIĆ

25.12.2018

Pred Košarkaškim savezom Bosne i Hercegovine još je dugačak put kad je u pitanju saniranje nimalo bezazlene finansijske situacije, koja prijeti i reprezentativnim selekcijama.

Dobro je poznato kakve su sve finansijske transakcije pravljene u KSBiH u proteklom periodu, često i bez saglasnosti i znanja Upravnog odbora, i zbog kojih je Savez bio predmet različitih istraga.

Podrška sponzora

Najnoviji udarac stigao je prošlog mjeseca, kada je račun Košarkaškog saveza BiH ponovo bio blokiran. Razlog su bila dugovanja koja datiraju još iz 2005. godine, kao i dugovanja po osnovu poreza na dodanu vrijednost (PDV), koja također godinama nije plaćan.

Sve to zateklo je novog generalnog sekretara KSBiH Amera Čolana u prvim danima njegovog mandata...

- Kada sam 5. novembra stupio na dužnost, zatekao sam blokadu računa Košarkaškog saveza BiH. Riječ je o dugu iz 2005. godine, kada je ženska selekcija boravila u Domu penzionera u Zenici - kaže Čolan i prelazi na konkretne finansijske podatke.

- Glavnica duga je iznosila 11.800 maraka, no ta je suma uz kamate do danas narasla na 32.000. Pokušali smo se dogovoriti sa ljudima iz Zenice, da se taj dug prepolovi i da ne budemo odmah blokirani, no nisu nam htjeli izaći ususret. Na kraju smo uz podršku sponzora to uspjeli riješiti - kaže Čolan.

Vratiti povjerenje

Potom je riješeno i desetak hiljada maraka obaveza na ime duga prema jednom prijevozniku iz 2016. godine. No, ostaje još veća obaveza zbog neplaćenog poreza na dodanu vrijednost (PDV) u iznosu od približno 330.000 KM!

- To je bila još jedna blokada, koja je trenutno stopirana, no prijetnja da ponovo budemo blokirani postoji sve do momenta dok ne napravimo sporazum o reprogramu s Upravom za indirektno oporezivanje - rekao je Čolan.

Prema njegovim riječima, potrebno je stvoriti pozitivnu atmosferu u KSBiH i oko njega, vratiti povjerenje sponzora, što je jedan od prioritetnih zadataka novog Upravnog odbora.

- Moramo utvrditi jasnu finansijsku situaciju i sve dugove, s obzirom na to da se pojavljuju papiri o dugovanjima od prije desetak i više godina.

Imamo dogovore s mnogim firmama, odgađamo neke blokade i nastojimo napraviti budžet kojim bismo i vraćali stare dugove, ali i finansirali tekuće obaveze - rekao je Čolan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.