KOŠARKA

Lebron Džejms danas slavi 34. rođendan

Drugi najbolji strijelac u historiji lige rođen je u predgrađu Klivlenda

Džejms: Trenutno igra za Lejkerse. Arhiv

O.K.

30.12.2018

Trenutno najbolji košarkaš na svijetu Lebron Džejms (LeBron James) danas slavi rođendan.

Trostruki prvak lige rođen je u predgrađu Klivlenda, a u rodnom gradu je zaigrao i prve košarkaške utakmice u srednjoj školi ''Sent Vincent'' i ''Sent Meri'', iz koje je kao prvi pik drafta 2003. godine izabran od Klivlend kavalirsa.

Vrijedi napomenuti da su u toj godini u ligu draftovani Dvejn Vejd (Dwayne Wade), Karmelo Entoni (Carmelo Anthony) i Kris Boš (Chris Bosh). Upravo će s Vejdom i Bošem Lebron osvojiti svoja dva NBA prstena u dresu Majami hita.


Embed Video

Nakon četiri godine igranja u Majamiju, Lebron se vratio u rodni Klivlend i 2016. godine učinio nemoguće. Nakon što su gubili 3:1 u seriji protiv Golden stejta, Kavalirsi su uspjeli okrenuti seriju i tako osvojiti svoju prvu titulu nakon više od 40 godina.


Ovog ljeta Lebron je prešao u redove NBA giganta Los Anđeles lejkersa, s kojima je potpisao četverogodišnji ugovor vrijedan 151 milion dolara.

U svojoj 15 godina dugoj karijeri osvojio je tri NBA naslova, a četiri puta osvajao je titulu najboljeg igrača. Dva puta osvojio je nagradu za najboljeg igrača u All-star utakmici, a u prvoj sezoni odnio je nagradu za rokkiea godine. Jedanaest puta izabran je All-star tim, a osam puta biran je u najbolju petorku NBA lige.

S reprezentacijom SAD se više puta penjao na pobjedničko postolje. Dva puta je osvojio bronzanu medalju, jednu na Olimpijadi u Atini 2004. godine i na Svjetskom prvenstvu u Japanu 2006. Međutim, američki savez odlučio je da 2008. godine na Olimpijadu u Peking pošalje sve svoje zvijezde i tada Džejms osvaja prvo olimpijsko zlato. U pohodu na još jedno zlato našao se 2012. godine u Londonu.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.