KRIZA

Bosna s Royalom ponovo ide u ponor

Poslovni i kadrovski promašaji, iznevjerena obećanja o finansijskoj podršci, upitni motivi s kojima su pojedinci ušli u klupske strukture… gurnuli su"Studente" u nove probleme

Durak: Teška sezona za sarajevske "Studente"

Avaz Sport

6.1.2019

Košarkaši Bosna-Royala zakoračili su u 2019. godinu kao najgori tim Prvenstva Bosne i Hercegovine.

Jedna pobjeda u deset kola i posljednje mjesto u rijetko kad skromnijoj konkurenciji na domaćoj sceni, jasan je znak stanja u klubu koji nosi ime i grb nekadašnjeg prvaka Evrope.

U ekipi i kadeti 

Ionako tanak igrački kadar u prvim danima januara mogao je pretrpjeti dodatni udarac, jer je vodeći strijelac Atif Durak, nekadašnji omladinski reprezentativac BiH, najavio da će zbog dugovanja potražiti drugi angažman. No, saznajemo da se 22-godišnji bek ipak predomislio te bi u nastavku sezone trebao nositi dres "Studenata".

Ipak, ostaje činjenica da su sidro ranije digli i Lilend King (Leland), Majkl Melori (Michael Mallory), Emir Zimić i Paolo Urukalo. Navodno je upitan i ostanak trećeg Amerikanca Džulija Guitija (Julio Guity), koji se danima nije pojavljivao na treninzima...

Kako su još trojica igrača van stroja, stručni štab prisiljen je krpiti ekipu kadetima. No, oni su tu uglavnom samo da popune broj. A da bi klub uopće mogao razmišljati o borbi za opstanak, potrebna su kvalitetna pojačanja, mada je pitanje koga “Studenti” uopće mogu dovesti kad nisu sposobni zadržati ni vlastite igrače.

Posljedice haosa 

Sve što se trenutno dešava s Bosna-Royalom, odnosno s Udruženjem za unapređenje sporta “Košarkaški klub Royal”, što je naziv pod kojim je klub zvanično registriran u februaru 2013., samo je posljedica haosa koji je kreiran proteklih godina.

Poslovni i kadrovski promašaji, iznevjerena obećanja o finansijskoj podršci, upitni motivi s kojima su pojedinci ušli u klupske strukture… gurnuli su Bosnu ponovo u ponor (izvorni KK Bosna već je potonuo, jer se zbog milionskih dugova ne takmiči i ne posluje još od 2014. godine).

Ispadanje u niži rang ne mora biti katastrofa koliko je tragično da se ni u tragovima ne nazire bilo kakav suvisao plan za spas kluba, koji gubi povjerenje i navijača, i igrača, i sponzora.

Uostalom, da je drugačije, valjda bi neko preuzeo odgovornost i pokušao objasniti zašto je Bosna-Royal u samo nekoliko mjeseci od izborenog mjesta u Drugoj regionalnoj ABA ligi došao do statusa najgoreg kluba bh. lige!

Izbačeni iz ABA 2 lige

Bosna-Royal u maju je pobjedom u majstorici Prvenstva BiH nad gradskim rivalom Sparsom izborio mjesto u ABA 2 ligi za ovu sezonu. No, kako “Studenti” nisu izmirili finansijske obaveze prema ABA ligi (navodno je u pitanju 5.000 eura), uskraćen im je izlazak na regionalnu scenu, a poziv je preusmjeren Sparsu.

U međuvremenu je priređena igra za javnost s ostavkama članova Upravnog odbora, jer klub i dalje vode oni koji, navodno, žele odstupiti. Da su zaista namjeravali prepustiti mjesto drugima, pobrinuli bi se da sazovu sjednicu Skupštine, koja je, inače, posljednji put sazvana još u novembru 2017. godine...

1 

pobjedu u deset  prvenstvenih mečeva imaju košarkaši Bosna-Royala


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.