KARIJERE

Bosanski Supermen pod NBA obručima

Naš se centar za svaki koš, skok, blokadu... izborio žestokim radom i u tome se krije tajna njegovog uspjeha u Portlandu

Nurkić: Izgradio zavidan rejting u Americi

E. J.

8.1.2019

Dvadeseti put u tekućoj sezoni NBA lige Jusuf Nurkić je upisao dabl-dabl učinak.

Sa 25 poena i 15 skokova predvodio je Portland trejl blejzerse do trijumfa nad zahuktalim Hjuston roketsima i njihovom zvijezdom Džejmsom Hardenom (James), čovjekom kojeg već mnogi nazivaju najboljim ofanzivcem svih vremena.

No, ni Harden ni sve “Rakete” nisu imali rješenja za 24-godišnjeg centra iz Svojata, sela nadomak Živinica, koji je tako nastavio niz impresivnih igara u konkurenciji najboljih košarkaša na planeti.

Pravi razliku

- Nurk ponovo izaziva groznicu kod navijača. Završio je meč sa 25 poena, 15 skokova (6 ofanzivnih) i tri asistencije. Njegova igra pod košem je izbalansirana i sam je držao reket pod kontrolom. Nurkić je napravio razliku - komentar je medija iz Portlanda nakon još jednog maestralnog Jusufovog nastupa.

Prije nekoliko dana, Jusuf je cijelu Ameriku digao na noge, nakon što je postao prvi igrač u NBA historiji koji je u učinak “pet puta pet” (po najmanje pet poena u svakoj od pet statističkih kategorija) ugradio više od 20 koševa i skokova.

Bio je to samo dodatni pokazatelj o sezoni karijere najboljeg bosanskohercegovačkog košarkaša, kojeg s pravom možemo nazvati istinskom zvijezdom najjače lige na planeti.

A ako nekome treba potvrda njegovog statusa, navest ćemo samo primjer takozvanih naprednih NBA statistika, odnosno “plus-minus” učinka u kojem se bilježi svaki potez igrača, bio dobar ili loš.

Prema toj statistici, prvi je Harden, ali na fantastičnom 12. mjestu nalazi se Nurkić. I što je naročito bitno, Jusuf jedini od igrača u vrhu ove liste nema status lidera ekipe (glavni potrošači lopti kod Blejzersa su bekovi Demijen Lilard i Si Džej Mekalum) i jedini među prvih 20 igra manje od 30 minuta u prosjeku (27,3).

Prvi koraci

Drugim riječima, Jusuf se za svaki koš, skok, blokadu... izborio krvavim radom i svaku minutu na parketu skupo je platio. I u tome se krije tajna njegovog uspjeha.

Od rodnog Svojata, preko prvih košarkaških koraka u Sloveniji (Laško), afirmacije u Hrvatskoj (Zadar, Cedevita), pa do NBA lige, jedine zajedničke tačke jesu enorman rad i želja za napretkom.

I tako već godinama. Tako je, recimo, skoro cijelo prošlo ljeto (van NBA sezone), čak i dok je boravio kod kuće u Bosni i Hercegovini, uz Jusufa bio privatni trener iz Sjedinjenih Američkih Država. I njegove je upute Nurkić bespogovorno slušao.

Efekti tog rada vidljivi su danas, na radost svih bosanskohercegovačkih ljubitelja košarke koji, napokon, imaju i svog Supermena u NBA ligi!

Podrška djevojka Emina

Jusufova velika podrška je njegova djevojka Emina.

Mlada Tuzlanka često boravi u Sjedinjenim Američkim Državama, u Portlandu, i bodri Jusufa na utakmicama Blejzersa. Eminino prisustvo u dvorani u Portlandu privuklo je i pažnju američkih medija.

40

utakmica u sezoni odigrao je Nurkić, od kojih je Portland dobio 23


15,2

poena bilježi  u prosjeku


10,5  

skokova  ima po meču

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.