ZAVODNIK

Upoznajte ruskog multimilijardera, koji je spreman na sve, osim da se oženi

Svoje sportske interese pronašao u najboljoj košarkaškoj ligi na svijetu

Prokorov: Bavi se i politikom. AFP

Kurir.rs

8.1.2019

Moskvski biznismen Mihail Prokorov (Mikhail Prokhorov, 50), koji se bavi i politikom, svoje sportske interese pronašao je u najboljoj košarkaškoj ligi na svijetu.

Prohorov je rođen u Moskvi gdje je diplomirao na Moskovskom Institutu finansija, te je postao jedan od vodećih ruskih industrijalaca u sektoru plemenitih metala. Dok je radio za "Norilsk Nickel" kompanija je postala najveći svjetski proizvođač nikla i paladija. Bivši je predsjednik "Polyusa" najvećeg ruskog proizvođača zlata i bivši predsjednik "ONEXIM Grupe". Podnio je ostavke na obke pozicije kada je ušao u politiku u junu 2011. godine.

U decembru 2011. godine objavio je da će ići samostalno 2012. u predsjedničke izbore. Ruski premijer i bivši predsjednik Vladimir Putin je bio favorit u trci za predsjednika u to vrijeme. U junu 2012. godine najavio je osnivanje nove političke stranke "Građanska platforma".


Prebogati Rus je 2010. postao prvi neamerički vlasnik nekog NBA tima kada je preuzeo akcije kluba Nju Džersi nets.

Njegovo bogatstvo se procijenjuje na 7,8 milijardi dolara i nadgledao je prelazak Netsa iz Nju Džersija u Bruklin. On se nalazi na 14. mjestu na spisku najbogatijih Rusa i okorjeli je neženja. Kako tvrdi "Forbes", spreman je na sve, osim da se ženi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.