TUZLA Nastava prekinuta na pola sata

Fakultet za tjelesni odgoj i sport sjetio se najboljeg sportiste BiH svih vremena

Studenti su mogli čuti prigodan referat o životu i djelu popularnog Kinđeta

E.Sk
09.01.2019 13:39

Vlatko Šeparović: Naš zadatak je da promoviramo sport

Foto: E. Sk.

Nastava na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli u srijedu je prekinuta na pola sata u čast rođendana Mirze Delibašića Kinđeta, najboljeg sportiste naše domovine svih vremena.

U dvorani gdje je napravio svoje prve košarkaške korake, pored teniskih terena gdje je dobivao mečeve, tuzlanski studenti su mogli čuti prigodan referat o životu i djelu popularnog Kinđeta, a potom i pogledati kraće videozapise o njegovoj impresivnoj košarkaškoj karijeri.

Uspomenu za Kinđeta evocirao je i Mirza Berbić, Delibašićev drugar iz djetinjstva, koji se prisjetio prvih postignutih koševa i odigranih utakmica.

- Jeza me hvata kada se sjetim tih vremena. Tragedija je kada vam na rođendan umre najbolji prijatelj. Kinđe je umro na moj rođendan 8. decembra i otad ne slavim svoj rođendan. Najvažnije je da ga nismo zaboravili i da generacijama koje dolaze govorimo o njegovom liku i djelu – kaže Berbić.

U blizini tuzlanskog fakulteta nalazi se i ulica Mirze Delibašića. Želja je bila da se podigne bista našem velikanu, ali njenu realizaciju za sada koče finansijska sredstva.

- Jedna od naših zadaća je da promoviramo sport i da primjereno obilježimo dan rođenja Mirze Delibašića, koji je rođen na današnji dan u Tuzli 1954. godine. Ovdje je napravio svoje prvo teniske, a zatim košarkaške korake i postavio je vrlo visoke sportske standarde. Vrijeme prolazi i cilj nam je da se nove generacije studenata, ako već ne znaju, upoznaju s likom i djelom ovog sportiste, koji je bio i veliki čovjek – kaže Vlatko Šeparović, dekan Fakulteta za tjelesni odgoj i sport.

U holu tuzlanskog fakulteta postavljene su fotografije Mirze Delibašića Kinđeta, a na najprometnijem fakultetskom mjestu i fotografija veličine šest kvadratnih metara.

NA VRH