NBA

Otvaraju li se Jusufu Nurkiću vrata odlaska

Američki mediji kažu da je ludost uzeti duplo skuplju i mnogo stariju verziju bh. centra

Nurkić i Gasol: Špekulacije američkih medija

N. D.

2.2.2019

Portland je, prema informaciji koja se pojavila u američkim medijima, zainteresiran za usluge Marka Gasola (Marc), centra Memfisa, i vrijeme do 7. fabruara, do kada je otvoren NBA trejd, moglo bi, s ovog aspekta, biti vrlo zanimljivo.

Ovu vijest, pozivajući se na izvore iz kluba, prvi je objavio Stiv Kajler (Steve Kyler) iz “Basketball Insidersa”.

Novi iskorak

– Vodstvo Portlanda želi vidjeti mogućnosti da napravi iskorak u borbi za prvenstvo – objavio je Kajler, ali nikako nije zaboravio činjenicu da se radi o poziciji centra, na kojoj u Blejzersima s velikim uspjehom igra bh. reprezentativac Jusuf Nurkić.

Kako kaže, to bi mogla biti velika ludost kluba, jer Nurkić iza sebe ima odličnu sezonu i dosta je jeftiniji igrač od Gasola.

I drugi mediji analiziraju mogućnost da Gasol dođe u Portland i šta bi to moglo donijeti ovom klubu. Nbcsportsnorthwest.com objavio je tekst pod naslovom “Gasol u Portlandu? Ne, hvala”. Oni se pitaju zašto bi Blejzersi željeli 34-godišnju verziju Jusufa Nurkića, koja zarađuje dvostruko više a od bh. centra.

Skrivena namjera

- Dvojica igrača koja igraju na potpuno istom mjestu i imaju skoro identičan učinak ove sezone. Jedan je dvostruko skuplji od drugog. Izgleda kao da to nema nikakvog smisla. Osim toga, Gasol ima 34, a Nurkić 24 godine – naglašava Nbcsportsnorthwest.com, ali i otkriva moguću skrivenu namjeru kluba iz Portlanda. Prema Amerikancima, izbor Gasola za dolazak u Portland može biti donekle logičan samo u jednom slučaju.

Nurkić je poželjan igrač za mnoge NBA klubove, što daje mogućnost Portlandu da ga uključi u trejd koji bi im doveo još neke NBA zvijezde. U tom slučaju, španski centar mogao bi popuniti prazninu koja bi nastala odlaskom Nurkića.

Inače, ideja o dolasku Gasola u Portland pojavila se u decembru 2017. godine, tada se spominjala razmjena Španca za Nurkića. Bosanskohercegovački internacionalac od tada je postao još bitniji igrač svog tima pa ovakav trejd sada nikome ne pada na pamet.


Može, ali za Dejvisa

Navijači Portlanda uveliko komentiraju na društvenim mrežama mogućnost dolaska Gasola, ali i odlaska Nurkića. Nema baš mnogo onih koji vide logiku.

– Nurk je mlađi, jeftiniji i vjerovatno bolji u ovom trenutku. Gasol kao mentor Nurku, to je OK, ali ne vjerujem da bi htio na klupu – jedan je od komentara.

Jedan od navijača imao je specijalnu želju.

– Ovo ima smisla samo ako dobijemo Entonija Dejvisa za Nurkića – naglasio je navijač Blejzersa.

Jusuf Nurkić

15,2  poena 

10,4 skokova 

3,2 asistencije 

11,1 miliona dolara 

Mark Gasol

15,7  poena 

8,6  skokova 

4,7  asistencija 

24,1  miliona dolara 





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.