ASOVI

Nihad Đedović za "Avaz": Želim igrati u dresu BiH, sada je Savez na potezu

Kontaktirao me je Mirza Teletović, moj stav je poznat, kaže iskusni bek

Đedović u dresu Bajerna: U Minhenu bi mogao ostati do kraja karijere. Euroleague

E. J.

6.2.2019

Kao grom iz vedra neba u aprilu 2015. godine odjeknula je vijest da Nihad Đedović više ne može igrati za reprezentaciju Bosne i Hercegovine jer se zbog dobivanja njemačkog pasoša morao odreći našeg državljanstva.

Jedan od najboljih bh. košarkaša našao se tada “pod teškom paljbom”. Malo ko je povjerovao da je Đedović bio odmah spreman odreći se njemačkog pasoša kada mu je postalo jasno da to znači i oproštaj od dresa “Zmajeva” u kojem je igrao evropska prvenstva 2011. i 2013. godine,, ali i da je odustao kad su mu i oni za koje je do tada bio heroj okrenuli leđa.

Ista priča

Godine koje su slijedile nisu donijele ništa novo po ovom pitanju. Đedovića je, barem u javnosti, iz Košarkaškog saveza BiH rijetko ko uopće spominjao. No, da se nešto ipak dešava i da je povratak u reprezentaciju moguć za naš list ekskluzivno je potvrdio sam Đedović.

- Mene su zvali iz Saveza. Kontaktirao me je Mirza Teletović. Moja želja nikad nije bila sporna. Raspitao sam se i našao varijantu prema kojoj mogu ponovo igrati za reprezentaciju.

 Sada je na ljudima u Savezu da se potrude i pokušaju to realizirati. Za sada je sve ostalo na tom jednom razgovoru s Mirzom - kaže bek njemačkog euroligaša Bajerna.

No, šta god da se desi, 29-godišnji Đedović nije siguran da se bez drastičnih promjena u funkcioniranju KSBiH, a na osnovu ranijeg iskustva, stvari mogu krenuti naprijed.

- Ista priča vrti se godinama, sve je već prežvakano. Sad je tu Mirza na mjestu predsjednika, a bojim se da će i njega za koju godinu ispljuvati kao i mnoge prije. Volio bih da se varam, ali nisam optimista.

Pa gdje to ima da mi ljudi iz Saveza koji me godinama nisu zvali odjednom šalju poruke i to na Instagramu, tražeći broj mog brata (Nedim, op. a.) u vezi s reprezentacijom. Mada, čini mi je da je i on na spisku reda radi, samo da se popuni broj od 24 imena - kaže Nihad.

Šesta sezona

Već šestu sezonu Đedović je igrač Bajerna. Nogometni gigant iz Minhena želi postati dominantna snaga i u košarci. U Njemačkoj su prošle godine osvojili duplu krunu, ove sezone su na omjeru od maksimalnih 18-0 u ligi.

- U Bajernu sam se baš udomaćio, ne bih imao ništa protiv da ovdje završim karijeru. Na kraju sezone mi istječe ugovor, postoji obostrana želja da produžimo saradnju. Sve ide prema tome, ali u sportu se nikad ne zna.

Što se tiče rezultata, kad nosiš grb Bajerna, obaveza je pobjeđivati, a to što svi hoće da ti skinu skalp je motivirajuće - kaže Nihad.

U klubu su posebno zadovoljni učinkom u elitnoj Euroligi, devet kola prije kraja Bavarci sa omjerom od 11-10 drže sedmo mjesto, koje vodi u plej-of.

- Niko nije očekivao ovako dobre igre. Za sada guramo fantastično, a ako uđemo u plej-of, to bi bila senzacija - kaže Đedović, koji bilježi dobar prosjek u Euroligi od 10,7 poena i tri asistencije.

- Tijelo me služi, što je najvažnije. Kako ulazim u ozbiljnije igračke godine, tako igram mudrije - rekao je Đedović.

Strašno je to što  se dešava Bosni 

Nihad je još sa 16 godina debitirao za Košarkaški klub Bosna, koji danas pod imenom Bosna-Royal prolazi pravu agoniju i zakucan je za dno prvenstvene tabele.

- Strašno je to što se dešava, mada me i ne čudi kad vidim kakvo je generalno stanje u našem sportu. Kad je čovjek duže vani, donekle mu se promijeni mentalitet, tako da mi je neshvatljivo da niko nema osjećaja i želje da spasi klub tako bogate tradicije - kaže Đedović.

Valjda će se Zlatan javiti

Nihad je dodatnu popularnost stekao zahvaljujući novom imidžu (duža kosa, brkovi, brada), nakon kojeg veoma liči na nogometnog asa Zlatana Ibrahimovića. To nije prošlo neprimijećeno kako kod medija tako i kod navijača, koji od Nihada nerijetko traže autogram, vjerujući da je u pitanju harizmatični Šveđanin bh. porijekla.

- Volim fudbal, a priča o sličnosti s Ibrahimovićem krenula je nakon što sam pustio kosu. To je dodatna reklama, dobra zezancija, i ne smeta mi. Navijači ne samo da me zaustavljaju nego i skandiraju, naročito na gostovanjima - kaže Nihad, koji kroz smijeh dodaje da bi bio red da mu se Ibrahimović javi kad već toliko liče.

Barcelona, Virtus, Alba...

Inozemnu karijeru Đedović je počeo još 2007. godine transferom iz Bosne u špansku Barcelonu.

Kao posuđeni igrač Barce u Španiji je igrao za Kornelu i Obradoiro, a prije Bajerna nastupao je i za italijanski Virtus, turski Galatasaraj te njemačku Albu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.