KRIZA

Košarkaškom klubu Bosna prijeti gašenje

Klubu je potreban titular i smatram da to jedino može biti grad, kaže bivši predsjednik Upravnog odbora Zijah Kadić

Kadić: Zabrinut za sudbinu kluba

E. J.

27.2.2019

Košarkaškom klubu Bosna prijeti gašenje. Razlog nisu dugovanja ili nemogućnost poslovanja, zbog čega se klub ne takmiči još od oktobra 2014., već činjenica da je posljednja sjednica Skupštine održana još 2017. godine.

A prema klupskom Statutu, kako kaže bivši predsjednik Upravnog odbora Bosne iz nekih boljih vremena (od 1985. do 1988.) Zijah Kadić, ukoliko se dvije godine ne održi sjednica Skupštine, sarajevskim “Studentima” slijedi formalno gašenje.

Ključni su uzroci

- Namjera mi nije da bilo koga prozivam, već kao zabrinuti bosnaš ukažem na trenutno stanje i ono što se može desiti - kaže Kadić.

Dodaje da ni eventualno sazivanje sjednice Skupštine, čiji je Kadić zvanično član, ne može promijeniti situaciju ako se nadležne institucije ne uključe u rješavanje problema.

- Ovo su posljedice, a ključni su uzroci. U posljednjih 20 godina izmijenjalo se uprava i uprava, bilo je i uspjeha, vjerujem da su svi bili dobronamjerni, ali to je bilo kratkog daha. Svi su ostavljali dugove, pa i ovi sada, jer novca nema i zadužuju se - kaže Kadić.

Njegov je prijedlog da institucije grada, odnosno kantona, stanu iza kluba, koji će i finansirati, ali i birati ljude za ključne pozicije.

- Bosni je potreban titular i smatram da to jedino može biti grad. Bosna nije i ne može biti privatni klub, niti vidim ličnost koja bi to mogla uzeti na sebe - kaže Kadić.

Navodi da je bivši evropski prvak doživio kolaps još 2013. godine. Način da barem takmičarski preživi pronađen je u sporazumu sa Košarkaškim klubom Royal kojem su na korištenje ustupljeni Bosnino ime i grb (Royal nastupa pod nazivom Bosna-Royal).

Novi kolaps

- Pokrenuto je nešto i pokušalo se, ali je klub opet pao na niske grane i sa Royalom - kaže Kadić, dodavši da je prvo potrebno utvrditi tačnu finansijsku situaciju.

- Je li to 600.000 KM, milion ili dva miliona KM, to se mora znati. Treba vidjeti šta je i s aktuelnim dugom, koliki je, čiji je i kako ga riješiti - rekao je Kadić.

Podsjetimo, KK Bosna-Royal je prošle sezone uspio zauzeti treće mjesto u prvenstvu BiH te se plasirati u Drugu regionalnu ABA ligu.

Međutim, kako klupsko rukovodstvo nije izmirilo obaveze prema ABA 2 (navodno 5.000 eura na ime kazni iz prošle sezone) “Studenti” su izbačeni iz regionalnog takmičenja.

Bio je to početak sunovrata, jer su potom klub napustili svi glavni igrači, pa je Bosna-Royal danas prikovan za posljednje mjesto na tabeli domaćeg šampionata.

Ko je podnio ostavke?

Na pitanje zašto prošle godine nije održana sjednica Skupštine Košarkaškog kluba Bosna i hoće li biti sazvana ove, niko ne zna tačan odgovor.

Navodno su pojedinci na čelnim funkcijama najavili odlazak iz kluba ili podnijeli ostavke, no čak i da jesu, dužni su sazvati sjednicu i zvanično odstupiti pred tijelom koje ih je i biralo, a to je upravo Skupština.

Dodatnu konfuziju unosi informacija da se Kadić, kako nam je potvrdio, u nadležnom ministarstvu vodi kao predsjednik Skupštine KK Bosna, mada je s ove dužnosti odstupio još 2017. godine (ostao je član ovog tijela), kada je izabrano novo rukovodstvo.

5,3

miliona KM iznose  dugovi KK Bosna, prema podacima revizije iz 2014. godine  

2014.  

godine u oktobru  sklopljen je ugovor sa KK Royal, koji je također nagomilao dugove

14

poraza zaredom pretrpio je KK Bosna-Royal i uvjerljivo je posljednji na tabeli prvenstva BiH s jednom pobjedom u 17 mečeva


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.