TUZLA

Josip Pandža: Nemam više kontakt s našim savezom

Ovo je do sada najneizvjesnija sezona, svi osjete da mogu doći do titule, kaže Vitežanin na klupi Slobode

Pandža: Tuzlaci imaju ozbiljan tim

J. JEREMIĆ

7.3.2019

Josip Pandža od ljeta prošle godine stanovnik je grada soli i s klupe predvodi Slobodu. 

Tuzla, kao košarkaški grad, dobro je prihvatila novog trenera, a za sada su popularni "crveno-crni" na pravom putu da ispune svoj cilj, plasman u Ligu 6 za prvaka Bosne i Hercegovine.

Istina, Sloboda je imala mnogo promjena ove sezone. Prije svih u igračkom kadru, no Pandža ističe da je sastavio ozbiljan i konkurentan roster.

- Bilo je raznih vrsta turbulencija, uspona i padova, promjena u rosteru... Nekih slučajnih, nekih koje smo mi htjeli, jer smo u selekciji napravili promašaje. No, četvrti smo na tabeli i idemo ka ostvarenju cilja.

Dosta je bila nezgodna sezona, dosta se trauma desilo, ali idemo dalje. Očekujemo da ćemo biti pravi u završnici - objašnjava Vitežanin na klupi Tuzlaka.

Prema njegovim riječima, nakon godina dominacije Igokee, koje ove sezone neće biti u završnici, stvari su postavljene drugačije u domaćem šampionatu. Josip smatra da su timovi podjednakih kvaliteta.

- Igrali smo protiv prvaka Zrinjskog pa smo izgubili dva razlike na jednu loptu. Spars je kvalitetom i širinom rostera ispred ostalih, Zrinjski ima iskustvo osvajanja titule i nisu mijenjali tim. Široki, koji je prvi na tabeli, spoj je mlade ekipe, ozbiljnog trenera i dva-tri iskusnija igrača.

I mi, također, imamo šta da pokažemo. Mislim da je ovo do sada najneizvjesnija sezona. Svi osjete da mogu doći do titule - ističe mladi, ali već iskusni stručnjak.

Uporedo s vođenjem Slobode, Pandža (31) redovno prati sva dešavanja u reprezentaciji BiH. "Zmajevi" su podmlađeni pod vodstvom novog selektora Vedrana Bosnića.

- Vedran je veoma dobar, meni se izuzetno sviđa ta selekcija i ta energija koju prenosi mladim igračima. Utakmice su gubili u egalu i sigurno da u našim mladim igračima ima potencijala.

Ovaj ciklus je Bosnić iskoristio za uigravanje i sigurno je uvidio na koga može ozbiljnije računati u budućnosti. Mislim da je sve smisleno i nadam se boljim vremenima - ističe Pandža.

Na upit vidi li se ponovo u nekoj bh. selekciji, te ima li kontakata s ljudima iz KSBiH, jedini trener koji je sa nekom našom reprezentacijom osvojio zlatnu evropsku medalju (kadeti 2015. godine) kaže:

- Nemam kontakt od zadnjeg, tog za mene, neslavnog dijela suradnje sa Savezom (smijenjen sa dužnosti pomoćnog trenera seniorske reprezentacije u novembru 2017., op. a.). Od tada nisam imao kontakt.

 Nedefiniran status

Neizostavna tema svakako su zlatni bh. kadeti. Interesiralo nas je razvijaju li se ovi momci kako treba ili su se izgubili poslije historijskog uspjeha na Evropskom šampionatu u Litvaniji.

- Mi imamo Džanana Musu, koji je ostvaren, koji je dosegao najviši svjetski rang, NBA ligu. Nadam se da će i tamo imati šta pokazati. Ostali su još u nekom statusu koji je nedefiniran, nedorečen.

Oni su još mladi, njima treba minutaže i treninga, a mislim da je to ispod naših očekivanja. Kada gledam taj roster, mislim da su dobili mnogo manje minuta nego što imaju potencijala - kaže Pandža.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.