KOŠARKA

Nenormalne stvari su se dešavale u klubu

Za mene je porazan odgovor bio to da smo iz ABA 2 izbačeni zbog duga od 5.000 eura, kaže trener “Studenata”

Bajramović: Propala sezona

E. J.

8.3.2019

Kad ekipa izgubi 15 utakmica zaredom, a trener se ne mijenja, postoje dvije mogućnosti - ili je uprava kluba toliko nezainteresirana i nemoćna da joj nije bitno kakve rezultate bilježi i ko je vodi ili je trener vezan takvim ugovorom da mu u slučaju otkaza slijede milioni.

- Eto, sami izvucite sami odgovor - rekao nam je Denis Bajramović, koji priznaje da je ova sezona s Košarkaškim klubom Bosna-Royal propala i prije zvaničnog početka.

Kako kaže, u maju je sarajevske “Studente” ostavio s izborenom Drugom ABA ligom. Kad se vratio, u septembru, zatekao je tim kojem je uskraćen izlazak na regionalnu scenu, s opustošenim igračkim kadrom.

Napravili iskorak

- Stigao sam u turbulentnom periodu i digao sam ekipu iz pepela. Dobro znam kakav sam tim preuzeo, kao što znam da su igrači kroz 100 dana trenažnog procesa napredovali. Napravili smo iskorak, ove je sezone samo to trebalo finiširati - kaže 58-godišnji trener iz Dubrovnika.

Međutim, dodaje da igrači nisu mogli čekati rasplet konfuzne situacije tokom prošlog ljeta, te su jedan po jedan dizali sidro. I sam je, kaže, čekao da se nešto konkretizira. Dugo je dobivao odgovor: “Sutra, sutra, sutra...” te priznaje da je nenormalno to što se dešavalo u klubu.

A kad je to “sutra” konačno došlo, dobio je određena obećanja. Bio je svjestan da se neće baš sve moći realizirati, ali ono što je uslijedilo nikako nije mogao pretpostaviti. Od kluba su gotovo svi digli ruke, ekipa je krpljena u hodu i trenutno posljednje mjesto na tabeli sa samo jednom pobjedom u 18 prvenstvenih mečeva nije iznenađenje. Mnogo bi veće iznenađenje bilo da klub izgura sezonu do kraja.

- Ovo je rezultatski krah i ja imam svoj dio odgovornosti - kaže Bajramović.

Loša klima

Međutim, prije nego što na red dođe njegova odgovornost, bio bi red da račune polože oni koji su s čelnih funkcija u upravi tvrdili da su stabilizirali klub, najavljivali ugledne kompanije kao sponzore, dovođenje reprezentativaca u ekipu...

Bajramović kaže da su mu situaciju u klubu obrazložili Harun Mahmutović i Almir Bradić, formalni predsjednici upravnih odbora KK Royal i KK Bosna.

- Kao razlog krize su naveli zatečene dugove, paralelno rukovođenje na relaciji Bosna - Royal, potpisivanje enormnih ugovora, igranje četiri natjecanja... A za mene je porazan odgovor bio to da smo iz ABA 2 izbačeni zbog duga od 5.000 eura - kaže Bajramović.

Sa spomenutim tandemom, za koji kaže da privatnim novcem plaća određene stvari, jer drugog novca klub nema, komunicira kad je u pitanju tekuća tematika vezana za klub. Druga imena ne spominje.

- Prema mom mišljenju, stvorena je loša klima u vezi s Bosnom, svaka se istina ili neistina pojačava, ogroman je pritisak. Ne znam šta je u pozadini. Međutim, krenuo sam u jedan proces i želim da ga završim, mada sam zbog nedostatka novca preuzeo još neke ovlasti. Neću pobjeći, samo Bože zdravlja - rekao je Bajramović.


Zašto nema Skupštine?

Bajramović se čudi zašto se ne održi sjednica klupske Skupštine, koje nema već dvije godine. Pita se gdje su predsjednik i dopredsjednik Skupštine, ostali članovi kluba, zašto ne učine nešto i kažu šta se događa s bivšim prvakom Evrope.

- Gdje su i vlasti, Grad, Kanton, Federacija, država, mnogi od čelnih ljudi svaki dan prolaze pored Skenderije, zapitaju li se šta se to tamo dešava s Bosnom? Meni je ponos što se brinem za klub.

Možda to nekome i smeta. Ja nisam arbitar, neću da budem između dvije vatre, želim samo dobro klubu - kaže Bajramović.


Dobio jednu plaću

Bajramović kaže da mu je klub osigurao smještaj tokom boravka u Sarajevu. Što se tiče plaće, nije krio koliko ih je dobio u sezoni.

- Jednu, dobio sam jednu plaću - rekao je Bajramović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.