KOŠARKA

Raziji Mujanović ponuđena pozicija tim-menadžera ženske selekcije

Za šest reprezentacija ovog ljeta potrebno 500.000 maraka

Mujanović: Članica Kuće slavnih

Piše: E.J.

14.3.2019

Razija Mujanović trebala bi obavljati funkciju tim-menadžera ženske seniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine. 

Ovu nam je informaciju potvrdio generalni sekretar Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine Amer Čolan, pozivajući se na razgovor s našom legendarnom igračicom, kao i zaključak Upravnog odbora KSBiH.

- Već dva mjeseca sam u kontaktu s Razijom Mujanoić u vezi s njenim angažmanom u Košarkaškom savezu. To je bila jedna od tema sastanka Upravnog odbora na kojem je zaključeno da se Raziji ponudi mjesto tim-menadžera ženske seniorske reprezentacije.

Ostalo je još da formuliramo detalje angažmana, odnosno definiramo opis poslova koje bi obavljala Mujanović - kaže Čolan.

Podsjetimo, Mujanović (52) je jedan od najdominantnijih centara svjetske košarke, od 2017. godine članica je Kuće slavnih Međunarodne košarkaške federacije (FIBA). Tri puta je birana za najbolju košarkašicu Evrope, dok je u četiri navrata bila klupska prvakinja Starog kontinenta.

Iako su iz KSBiH često u prošlosti isticali da žele da se Mujanović uključi u rad Saveza, to se do sada nije desilo.

Tokom sjednice UO, koja je trajala čak šest sati, utvrđeno je da će za ovogodišnje učešće na evropskoj sceni za četiri mlade bh. selekcije (kadeti i kadetkinje, juniori i juniorke), kao i muške i ženske seniorske reprezentacije, biti potrebno približno 500.000 maraka.

- Postoji mogućnost da, zavisno od interesiranja, pojedine sredine ugoste naše selekcije tokom priprema, kao što su Tešanj, Fojnica, Bihać, Jablanica...

Sad ćemo konkretizirati razgovore te izraditi planove za pripreme koje bi trebale početi krajem maja - kaže Čolan.

Kad su u pitanju selektori mlađih reprezentacija, prema riječima Čolana, Upravni odbor je odlučio da će kadetkinje voditi Mirza Oštraković, kadete Admir Prašović i juniorke Slaviša Ožegović.

Ime selektora juniora trebalo bi biti poznato do 22. marta.

Avdić predložen za FIBA-u 

Nekadašnji kapiten bh. reprezentacije Samir Avdić predložen je u ime KSBiH za člana Centralnog odbora evropskog ogranka Međunarodne košarkaške federacije (FIBA Evropa), potvrdio nam je Čolan.

No, sama kandidatura ne garantira mjesto u Centralnom odboru, jer se članovi ovog tijela biraju na izbornoj sjednici Skupštine FIBA Evrope, koja je planirana za maj. U posljednja dva mandata (2011.-2019.) član Centralnog odbora FIBA Evrope je Mirsad Đonlagić, jedan od pokretača i nekadašnji predsjednik Košarkaškog saveza BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.