NBA

Nurkić ispred Sabonisa

Portland s našim centrom u postavi bilježi rekordnu koš-razliku

E.J.

21.3.2019

Jusuf Nurkić nije najbolji košarkaš koji je nosio dres Portland trejl blejzersa kroz historiju, ali jeste igrač s kojim bivši NBA prvaci na parketu imaju najbolju koš-razliku!

Američki specijalizirani portal “Basketball-Reference” objavio je statističku analizu, prema kojoj Blejzersi u tekućoj sezoni, s Jusufom na parketu (69 utakmica), ubacuju skoro dvocifren broj poena (9,9) više od rivala u utakmicama najjače svjetske košarkaške lige.

Najbolji je to rezultat za jednog od igrača Blejzersa od sezone 2000/2001., kad je NBA počela pratiti ovu statistiku.

U tom periodu, dres Portlanda nosili su i NBA velikani poput Skotija Pipena (Scottie Pippen), Arvidasa Sabonisa (Arvydas), Rašida Valasa (Rasheed Wallace), Lamarkusa Oldriža (LaMarcus Aldridge), Brendona Roja (Brandon Roy), Dejmona Studemajera (Damon Stoudemire)... pa do sadašnjih asova Demijena Lilarda (Damian Lillard) i Si Džej Mekaluma (C. J. McCollum).

No, ni sa jednim od njih Blejzersi nisu nadmoćni u odnosu na rivale kao sa 24-godišnjim centrom iz Živinica. Analiza je bazirana na učinku Blejzersa i suparničkog tima u vrijeme koje svaki igrač provede na parketu.

Dodatnu dimenziju Nurkićevom učinku daje podatak da su Blejzersi među vodećim NBA ekipama, sa 43 pobjede u 70 susreta, do jučer su zauzimali četvrto mjesto u Zapadnoj konferenciji i praktično su sigurni učesnici plej-ofa, odnosno sedmi u kompletnoj NBA ligi, koja broji ukupno 30 klubova.

Ogroman je u tome doprinos Nurkića, koji je treći strijelac (15,4 poena u prosjeku) i asistent ekipe (3,3) ove sezone, najbolje u karijeri. Prvi je skakač Blejzersa (10,4), vodeći i prema blokadama (1,4) te treći po osvojenim loptama (1).

I sve to uprkos činjenici da je, iako starter, tek četvrti u ekipi prema odigranim minutama po meču (27,3)!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.