PROGNOZE

Pitali smo doktora Karabega o težini Nurkićeve povrede: Vijesti nisu optimistične

Potrebna psihička pomoć tokom oporavka

Karabeg: Psihička pomoć potrebna odmah. Avaz

V. Dedić

26.3.2019

Nakon stravične povrede Jusufa Nurkića u utakmici Portlanda i Bruklina kontaktirali smo prof. dr. Reufa Karabega, specijalistu opće hirurgije, dugogodišnjeg člana medicinskog tima FK Sarajevo i reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Karabeg nam je kazao da prognoze nisu najbolje i da je najmanje šest mjeseci potrebno za povratak punoj sportskoj aktivnosti, a sve zavisi od preloma i operacije.

- Gledao sam snimak i, kako mogu vidjeti, obje kosti su slomljene, i fibula i tibija. Povreda zahtijeva operaciju, tako da je minimalno šest mjeseci potrebno za povratak punoj sportskoj aktivnosti - rekao je doktor Karabeg za Avaz.ba.

Karabeg je govorio i o psihičkom oporavku sportista nakon teških povreda te povratku na teren.

- Pošto sam dugo u tom poslu, poznat mi je proces oporavka. Psihička pomoć je potrebna odmah te nakon operacije, ali i tokom cijelog oporavka. Prvo operacija, a onda fizikalna terapija i psihička pomoć - dodao je Karabeg.

Podsjetimo, Jusuf Nurkić je doživio lom noge dvije minute prije kraja utakmice i za njega je ova sezona gotova, a vjerovatno će propustiti i cijelu narednu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.