USPJEH

Bogdan Tanjević za Avaz.ba nakon ulaska u Kuću slavnih: Ovo je veliko priznanje

Sarajevsku Bosnu predvodio do titule prvaka Evrope

Tanjević: Zasluženo priznanje. Arhiv

E. J.

26.3.2019

Legendarni jugoslavenski trener Bogdan Tanjević će biti među 11 osoba koje će ući u košarkašku Kuću slavnih ove godine. Povodom toga popularni Boša je u razgovoru za Avaz.ba podijelio utiske povodom ovog velikog uspjeha. 

- Ovo je veliko priznanje. Čast mi je i veoma sam sretan što sam primljen u Kuću slavnih - rekao je Tanjević.

Među najvećim uspjesima Tanjevića je osvajanje Eurobasketa s Italijom 1999. godine, Evropskog prvenstva za juniore s Jugoslavijom 1974. godine. Tanjević je s Jugoslavijom 1981. bio viceprvak Evrope, a s Turskom viceprvak svijeta 2010. 

Tanjević je 1979. godine Košarkaški klub Bosna predvodio do najvećeg uspjeha u historiji, titule prvaka Evrope. Bila je to kulminacija fantastične generacije čije su igračke zvijezde bili Mirza Delibašić, Žarko Varajić, Ratko Radovanović, Sabit Hadžić...

Legendarni Boša rođen je 13. februara 1947. u Pljevljima (Crna Gora), ali od ranog djetinjstva živio je u Sarajevu, gdje je bio igrač, a potom i trener Bosne.

U klupskoj karijeri vodio je još italijanske klubove Kazerta, Trst, Milano i Virtus iz Bolonje, potom i podgoričku Budućnost, francuski Limož i turski Fenerbahče.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.