NA LICU MJESTA

Najljepše godine proveo sam u Sarajevu

Volim tu sredinu, volim te ljude, volim taj njihov humor, kaže slavni stručnjak o glavnom gradu BiH, u kojem je sa Bosnom postao prvak Evrope te zasnovao porodicu

Pešić: Evropske i svjetske titule

Er. B.

29.3.2019

Svetislav Pešić (69), aktuelni trener španskog giganta Barcelone, legenda je sarajevske košarke. U Košarkaškom klubu Bosna sedamdesetih godina prošlog stoljeća izgradio je igračku karijeru i bio dio generacije koja je 1979. osvojila titulu evropskog prvaka.

Osamdesetih je u istom klubu počeo i veoma uspješnu trenersku karijeru, okrunjenu, između ostalog, titulama evropskog (kao selektor Njemačke) i svjetskog prvaka (Jugoslavije) te naslovom klupskog prvaka (Barcelona 2003).

Poseban osjećaj

Posao trenera Barcelone zahtijeva potpunu posvećenost pa je bilo teško dobiti šansu za susret s njim, ali nam je Pešić omogućio dolazak na trening njegovih košarkaša, što baš i nije praksa kad su mediji u pitanju.

No, za novinara iz Bosne i Hercegovine, Pešić je otvorio vrata čuvene dvorane Blaugrane. Naravno, razgovor je počeo Sarajevom...

- U Sarajevu sam posljednji put bio u decembru 2017., kad mi je, nažalost, umrla punica, odnosno majka moje supruge. Volim Sarajevo, a naravno, kao što se sve promijenilo, promijenilo se i Sarajevo. Uvijek sam se, međutim, kretao tamo gdje se najbolje osjećam pa tako i u Sarajevu, među ljudima s kojima se znam - kaže Pešić.

Zbog velikih obaveza, ne dolazi često u glavni grad BiH, ali mu se rado vraća...

- Moja djeca su rođena u Sarajevu, moja supruga je iz Sarajeva, najljepše godine proveo sam u Sarajevu. Volim Sarajevo kao grad, volim tu sredinu, volim te ljude, volim taj njihov humor tako da uvijek imam neki poseban osjećaj kad se vratim u Sarajevo - ističe Pešić, inače rođeni Novosađanin.

Dobra sezona

Čuveni stručnjak nije prvi put u Barceloni, sa mnogo uspjeha vodio je klub od 2002. do 2004., kad je u prvoj sezoni osvojio trostruku krunu.

Odlično je počeo i ove sezone, jer je već osvojio španski Kup kralja. Ekipi ide odlično i u španskom prvenstvu (prvo mjesto) te u Euroligi (osigurali plej-of).

- U Barceloni sam često bio i poslije prvog angažmana, jer tu imam kuću. Provodio sam tu slobodno vrijeme. Ništa me nije iznenadilo kad sam ponovo došao ovdje, jer sam ostao u sasvim dobrim odnosima sa svima u klubu.

Malo se selekcija i sve drugo što je bitno za sportski rezultat, poremetilo i nije bilo rezultata. Sad smo to malo sredili, imamo ekipu koja može biti kompetitivna sa svima u Evropi. Do sada ide prema planu - kaže Pešić te objašnjava da je značajno promijenio igrački kadar.

- Znamo koliko je Euroliga teška, a to je posebno opterećenje za španske klubove. U Španiji se igra čista evropska košarka, jer je to jedina liga gdje je dozvoljen angažman maksimalno dva Amerikanca. Vrlo je zahtjeva liga i, u kombinaciji s Euroligom, predstavlja veliko opterećenje, ali to je tako i neće se ništa promijeniti – govori Pešić.

Bez Navara

Nešto drugačiji posao dočekao ga je u Barceloni po dolasku prošle godine u odnosu na prvi mandat.

- Sad sam došao na sasvim drugu situaciju, ponajmanje je Španaca u ekipi, što meni nije previše drago. No, u međuvremenu se totalno promijenila i slika Evrope. Tako i u fudbalu ima situacija da su, od 11 igrača u timu, svi stranci. Mi smo ove godine ostali bez Huana Karlosa Navara (Juan Carlos Navarro), koji je završio karijeru, a dugo je držao klub harizmom i kvalitetom vođe.

Sad treba da stabiliziramo novu ekipu i napravimo kontinuitet koji podrazumijeva titule. Jer, kad si u Barci, pobjede se ne računaju, samo se računa koliko si trofeja osvojio na kraju godine - rekao je Pešić.

Istaknuo je da bh. košarku prati najviše kroz rezultate reprezentacije, a manje kroz neka klupska takmičenja.

- Smatram da BiH, zahvaljujući tradiciji, velikom broju talenata i interesu za košarku, uvijek treba imati ambiciju da igra na svim evropskim takmičenjima, ali da se ne leti previsoko, jer je za svjetska prvenstva i olimpijske igre i za bolje reprezentacije teško da se kvalificiraju.

Ako se, osim toga, pojave jedan ili dva vrhunska kluba koji mogu igrati u evropskim takmičenjima, to bi bio pravi plus, jer bez klupske, ne može postojati ni reprezentativna košarka - rekao je Pešić.

Promjene u KK Bosna

Obavezna tema bio je i KK Bosna, koji sprema slavlje za 40. godišnjicu osvajanja naslova prvaka Evrope, a u isto vrijeme je, praktično, pred raspadom.

- Uglavnom sam preko Mirsada Milavića i Nihada Imamovića ostao u kontaktu sa svim onim što se dešava. Naravno da to nije dobra vijest. Ako ništa drugo, ova proslava u povodu 40 godina osvajanja Kupa šampiona, treba na neki način da podstakne odgovorne da djeluju. Mi, koji više ne živimo tu, pratimo to i želimo da se desi promjena, ali to, ipak, zavisi od ljudi koji vode sport u Sarajevu - kaže Pešić.

Bilo je zadovoljstvo pratiti razvoj Delibašića

Košarkaški Kup BiH nedavno je konačno dobio naziv Kup Mirza Delibašić po košarkaškoj legendi i Pešićevom nekadašnjem saigraču.

- Imao sam to zadovoljstvo da, kao igrač, pratim razvoj njegove karijere, jer je on došao iz Tuzle kad sam ja već bio u Bosni. Došao je kao jedan od najtalentiranijih mladih igrača, ne samo u Jugoslaviji.

Bosna je bila njegov izbor između klubova koji su u to vrijeme imali neku veću težinu, kao što su bili Cibona, Partizan ili Crvena zvezda. Kao što se vidi, nije pogriješio. Postao je ono što jeste, jedan od najboljih evropskih igrača svih vremena, košarkaška legenda. U svemu tome nije dobro da su ga njegova porodica i košarka prerano izgubili, ali to je sudbina i protiv toga se ne možemo boriti. Ostao je omiljen, ne samo među sportistima nego i među svim ljudima koji znaju za njega - kaže Pešić.

Musa je rano otišao u NBA

Bosna i Hercegovina je posljednjih godina dobila svoje NBA adute, a to su sad Jusuf Nurkić i Džanan Musa.

- Musa je veoma talentiran dečko. Mislim, međutim, da je prerano otišao u NBA. To je sudbina mnogih mladih igrača iz Evrope, koji nekad idu glavom kroz zid zahvaljujući svojoj mladosti i ljudima koji ih okružuju, a koji ne znaju kako se pravi karijera mladih igrača.

Volio bih da on i sada ima dobru NBA karijeru, ali smatram da takva vrsta potencijala i talenta treba da ostane igrati u Evropi, da se mirno razvija, jer prije zore ne sviće - kaže Pešić.

22 trofeja u trenerskoj  karijeri osvojio je Pešić 

titula, evropskih i  svjetskih, osvojio je kao selektor sa mlađim te seniorskim selekcijama Jugoslavije i Njemačke

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.