KK BOSNA

Eksperiment sa Royalom doživio je propast

Propali pokušaj sazivanja sjednice Skupštine KK Bosna prošle godine bio je uvertira za totalno rasulo u novoj sezoni

”Studenti” ove sezone trpe rezultatska poniženja i već su na putu za niži rang

Avaz Sport

6.4.2019

Kada je u martu 2014. godine otkriveno da je važnije redovno plaćati lizing automobila klupskom direktoru nego izmirivati obaveze prema ekipi, makar to značilo da igrači nemaju šta jesti i gdje stanovati, bilo je jasno da je kraj blizu.

Uz podršku nekolicine entuzijasta, igrači i treneri su ipak izgurali sezonu, a pošto Košarkaški klub Bosna zbog ogromnih dugovanja više nije mogao funkcionirati, spas je pronašao u saradnji s KK Royal.

Međutim, samo pet godina kasnije, historija se ponavlja u sarajevskoj košarci. Iako je startao čistih računa, KK Royal, kojem su privremeno ustupljeni ime i grb bivšeg prvaka Evrope, zapao je u gotovo identične probleme.

Debeli minus

Račun je u debelom minusu, igrački kadar opustošen, pred svako kolo vlada panika hoće li uopće biti novca za organizaciju utakmice... Kad ekipa nekim čudom izađe na teren, uslijedi rezultatska blamaža.

U 24 kola upisana su 23 poraza, od kojih 21 zaredom! KK Bosna-Royal na putu je za niži rang, uz debeli upitnik hoće li se više uopće i takmičiti.

A sve bi, možda, bilo drugačije da je prošlog ljeta, kad je KK Bosna-Royal zbog dugovanja izbačen iz Druge regionalne ABA lige te procurile vijesti o navodnim ostavkama klupskih čelnika, održana sjednica Skupštine KK Bosna. Međutim, interes Bosne očito nije svima bio na prvom mjestu.

Zadržati pozicije

- Prošlog ljeta smo pokrenuli inicijativu o sazivanju Skupštine KK Bosna na kojoj smo željeli iznijeti konkretne prijedloge kako bismo preduprijedili ono što se, nažalost, sada dešava.

Međutim, sve aktivnosti smo obustavili nakon što je na sastanak u Bosninim prostorijama nepozvan upao jedan od predstavnika Royala, verbalno nas napao, optužio da uništavamo klub i slično.

Tada smo shvatili da te ljude, ustvari, Bosna uopće ne interesira, već da im je cilj zadržati pozicije u Royalu preko kojeg kontroliraju i Bosnu - kaže naš sagovornik čije ime, na njegovu molbu, ovog puta ne objavljujemo.

Bosnina Skupština je 2014. odobrila sporazum s Royalom

Tako je sazivanje sjednice Skupštine uspješno opstruirano, ništa se nije promijenilo. Isti ljudi koji se danas žale da im niko ne pomaže, imali su opciju da drugima prepuste svoje pozicije, kad već nisu sami u stanju nositi se s vođenjem kluba.

Svojom tvrdoglavošću samo su dokazali da je saradnja Bosne i Royala osuđena na propast i da je vrijeme da se razmotre nove opcije.

Kromolj 17, gdje je registrirano Udruženje za unapređenje sporta “Košarkaški klub Royal”, teško da više može biti adresa na kojoj će se odlučivati o sudbini Bosne.

Predsjednici Mahmutović i Bradić

Prema podacima Ministarstva pravde i uprave Kantona Sarajevo, na adresi Kromolj 17 registrirano je Udruženje za unapređenje sporta “Košarkaški klub Royal”.

Prema istom izvoru, predsjednik Upravnog odbora je Harun Mahmutović, potpredsjednik Almir Bradić te predsjednik Skupštine Adnan Galijatović.

Kada je u pitanju KK Bosna, sa sjedištem u Hamze Hume 2, kao predsjednik Upravnog odbora u kantonalnom registru udruženja građana vodi se Almir Bradić, a kao direktor Damir Krupalija. No, ove podatke treba uzeti s rezervom, s obzirom na to da su pojedinci najavljivali ostavke.

Posljednja sjednica

Posljednja sjednica Skupštine Košarkaškog kluba Bosna održana je još 2017. godine, što je dodatna opasnost po “Studente”.

Naime, prema klupskom Statutu, ukoliko se dvije godine ne održi sjednica Skupštine, klubu, po automatizmu, slijedi formalno gašenje.

UPRAVNI ODBOR

KK Bosna postoji samo na papiru, bez ikakve mogućnosti odlučivanja, jer su za kompletno poslovanje zaduženi KK Royal i njegove odgovorne osobe. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.