KOŠARKA

Royal ide u niži rang, šta će biti s Bosnom?

Raspad sistema jasan je znak da se moraju tražiti nova rješenja za prvaka Evrope

”Studenti” su se porazom od Mostaraca oprostili od elite. M. Kadrić

Avaz Sport

11.4.2019

Košarkaški klub Bosna-Royal završio je jučer neslavnu sezonu, možda i najgoru u historiji kolektiva pod imenom i grbom bivšeg prvaka Evrope.

Otišao i trener

Broj od 25 poraza u 26 utakmica u šampionatu Bosne i Hercegovine, od kojih 23 zaredom (uključujući jučerašnji od 80:99 u posljednjem kolu Lige za opstanak od mostarskog Studenta u Skenderiji) dovoljno govori o stanju u ekipi...

 Klub od kojeg su skoro svi digli ruke, završio je tamo gdje je jedino i mogao, na putu za niži rang.

No, rezultatski sunovrat ne bi bio sam po sebi toliko poguban da nije izazvan velikim potresima, najviše onima finansijske prirode, koji su doveli do potpunog raspada sistema.

Igrači su odlazili i dolazili, kako je ko htio i koliko se kome igralo, bilo je samo bitno da ih je dovoljno na broju za “zapisnik”. Prošlog mjeseca sidro je digao i trener Denis Bajramović, koji je ostao, praktično, prepušten sami sebi.

Obećanja koja su mu klupski čelnici dali nakon što se u septembru vratio na klupu Bosna-Royala, i ostala su samo obećanja, kao i još mnogo toga što su najavljivali iz ovog kluba.

Čista situacija

Ne bude li administrativnog prekrajanja pravila, Bosna-Royal igrat će iduće sezone u nižem rangu.

Preciznije, Udruženje za unapređenje sporta “Košarkaški klub Royal” imat će status A-1-ligaša s obzirom na to da se sve glasnije priča o preispitivanju daljnje saradnje Bosne s Royalom.

Iako je Royal imao čistu finansijsku situaciju kad je postignut sporazum s Bosnom, koja više nije mogla poslovati zbog dugovanja, činjenica da je i Royal došao na rub opstanka jasan je znak da se moraju tražiti druga rješenja...

Sastanak odgođen za danas

Za jučer zakazani sastanak gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake sa predstavnicima Košarkaškog kluba Bosna prolongiran je za danas.

Kako smo saznali, tema sastanka, koji je inicirao gradonačelnik, jeste budućnost KK Bosna, odnosno traženje najboljeg rješenja za sarajevske “Studente”, koji su opterećeni dugovima. Gradonačelnik je ranije izjavio da je Grad spreman konkretno podržati KK Bosna, ali ne i gasiti požare u Royalu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.