KOŠARKA Čelnici nekadašnjeg prvaka Evrope bili u posjeti regionu

Olimpijakos blizu ABA lige

Najveći problem putni troškovi

Piše: Antenam

Foto: Screenshot


Košarkaški klub Olimpijakos će se, sve je izvjesnije, priključiti regionalnom prvenstvu ABA ligi. Kako je još od ranije poznato, Olimpijakos je vidno nezadovoljan tretmanom u grčkom prvenstvu odlučio da potraži druge opcije, a kao najbolju vidio je Jadransko prvenstvo.

Oni su poslali svoje čelnike na put oko ABA lige. Prvo su bili u Beogradu, sada su došli u Zagreb, a očekuje ih i put u Podgoricu.

Kako su prenijeli brojni grčki portali, Olimpijakos je obavio zadovoljavajuće sastanke sa Crvenom zvezdom i Partizanom u Beogradu, kao i sa Cedevitom i Cibonom u Zagrebu, a sada ih očekuje i put u Podgoricu kako bi popričali sa glavnim ljudima i aktuelnog šampiona Budućnosti.

Kako se navodi, Olimpijakos je isplanirao put oko cijele bivše Jugoslavije i sastanak sa svim klubovima lige, kojima će predstaviti plan i program rada koji bi bio na snazi tokom njihovog boravka u ABA ligi.

Pirejci su spremni da prihvate uslov ABA lige prema kojem bi morali da se obavežu na ostanak u tom takmičenju na minimum tri godine.

Najveći problem za sada predstavljaju pojedini neimenovani timovi, kojima najveći problem predstavljaju putni troškovi, a od crveno-bijelih iz Pireja bi bilo zahtijevano da svim ekipama finansiraju put u Grčku, kao i boravak u toj zemlji.

Isti izvori kažu da bi ulazak Olimpijakosa u ABA predstavio i problem oko strukture tog takmičenja, pa bi najvjerovatnije došlo do proširenja sa 12 na 14 ekipa. U tom slučaju bi mogla da profitira Olimpija iz Ljubljane, ekipa koja je ove godine ispala kao posljednjeplasirana, ali bi preko "zelenog stola" mogla da se vrati u istu.

Zanimljiv problem predstavilo bi i pravilo Košarkaškog saveza Grčke, prema kojem ekipa koja se dvije godine ne takmiči u nekom od njihovih gubi status kluba.

Pirejci taj problem planiraju da riješe tako što bi "osnovali" novu, podmlađenu ekipu koja bi se takmičila u drugom rangu grčkog prvenstva, kako bi ostavili mogućnost oko povratka u nacionalno prvenstvo otvorenom.

Više o:

Olympiakos ABA Liga
NA VRH

Komentari