KOŠARKA

Spars zauzima mjesto Royala

Potresi u igračkom kadru, izbacivanje iz ABA 2 lige i ispadanje u niži rang na domaćoj sceni obilježili su katastrofalnu sezonu sarajevskih “Studenata”

S ranijeg meča između Bosne i Sparsa: Moguća saradnja gradskih rivala

E.J.

17.4.2019

Više od 30 igrača u posljednje dvije sezone napustilo je redove Bosna-Royala, što je nepojmljivo i za fudbalski, a kamoli za košarkaški klub. Na klupi su se izmijenjala četvorica trenera.

Ekipa je zbog dugovanja izbačena iz regionalne ABA 2 lige. Sve su to pratila četiri mjeseca potpune neaktivnosti klupskih čelnika, izuzev što su se najavljivale ostavke.

A kad se neko sjetio da bi se, napokon, prošlog septembra mogla okupiti ekipa za novu sezonu, uslijedila je neviđena blamaža u Prvenstvu Bosne i Hercegovine - 25 poraza u 26 susreta, od toga 23 zaredom i glatko ispadanje u niži rang prije desetak dana.

I sve se to izdešavalo, a niko od odgovornih u sarajevskom klubu nije ni pomislio da bi, možda, bilo dobro održati sjednicu Skupštine KK Bosna, pred tim tijelom izložiti probleme, ponuditi rješenje ili, ako ga već oni nemaju, ustupiti svoje mjesto nekome drugom (a bilo je zainteresiranih).

Košarkaški klub Royal, koji je, kako su to njegovi čelnici voljeli pričati, služio kao “štaka” KK Bosna, podrška posrnulom velikanu na putu oporavka, u posljednjih godinu i po vodi svoju politiku.

Od posljednje sjednice u novembru 2017. godine, Skupština KK Bosna odsječena je od svega što pod imenom i grbom prvaka Evrope radi KK Royal. A šta i kako je radio, već smo naveli...

Stoga nije iznenađenje što se sve glasnije priča o mogućem raskidu saradnje s Royalom i sporazumu s nekim drugim kolektivom, preko kojeg bi “Studenti” takmičarski nastavili živjeti. 

Saznali smo da su uspostavljeni kontakti s Košarkaškim klubom Spars, sadašnjim gradskim rivalom, ali i kolektivom čije bi se ambicije mogle poklopiti s onim što se od kluba Bosninog imena i ranga očekuje.

Naravno, treba očekivati da će se i Royal boriti za svoj status. Svjesni su u tom klubu da će nagomilane dugove bez Bosninog imena biti veoma teško, , ako ne i nemoguće vraćati...

Skupština na potezu

Skupština KK Bosna odobrila je u oktobru 2014. godine sporazum o saradnji s KK Royal i ona ga može prekinuti. U sporazumu piše da, ukoliko jedna od strana želi raskinuti ugovor, o tome mora obavijestiti drugu stranu najmanje 90 dana prije poduzimanja takvih radnji.

Piše i da je za svaku godinu potrebna nadovjera Skupštine, ali to, recimo, prošle godine uopće nije urađeno...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.