KOŠARKA

Mirvad Kurić za "Avaz": Sve ćemo učiniti da spasimo KK Bosna

Insistirat ću na tome da se utvrdi zašto je klub došao u situaciju u kojoj je sada, kaže Kurić

Kurić: Očekuje sjednicu Skupštine

Piše: E. JESENKOVIĆ

18.4.2019

- Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo učinit će sve što je u njegovoj moći da pomogne Košarkaškom klubu Bosna. 

Riječi su to kantonalnog ministra Mirvada Kurića, koji naglašava da je stanje u KK Bosna tema o kojoj njegovo ministarstvo već duže vrijeme vodi računa.

Čisti računi

No, dodaje Kurić, uporedo s aktivnostima u vezi sa saniranjem teške situacije u klubu, tražit će i da se utvrde uzroci krize u bivšem prvaku Evrope. 

- Insistirat ću na tome da se utvrdi zašto je klub došao u situaciju u kojoj je sada, pogotovo u odnosu na novac koji je dobio - ističe Kurić.

Naglašava da, prema njegovom mišljenju, osobe koje su dovele Bosnino ime i brend na najniže grane, teško da mogu uživati podršku kantonalnih struktura.

Kurić nije želio dodatno pojašnjavati na koga se to konkretno odnosi. No, nemoguće je ignorirati činjenicu da je Košarkaški klub Royal, kojem je KK Bosna, zbog velikih dugovanja i nemogućnosti daljnjeg poslovanja, još u oktobru 2014. dao pravo korištenja imena i grba, i sam zapao u tešku krizu.

Iako je startao čistih računa, KK Royal nagomilao je dugove, što je rezultiralo ovogodišnjim raspadom sistema i ispadanjem u niži rang te srozavanjem imena sarajevskih "Studenata".

Pronaći rješenje

A kako bi teret finansiranja i jednog i drugog kluba bilo ipak previše čak i za Kanton, Kurić, čije je ministarstvo nosilac aktivnosti, insistira na tome da se tematska sjednica Skupštine Kantona Sarajevo o KK Bosna održi tek nakon što se o aktuelnoj situaciji izjasni Skupština bivšeg prvaka Evrope. 

Zastupnici Skupštine KS jučer su, naime, usvojili inicijativu Igora Stojanovića da se zakaže posebna tematska sjednica, na kojoj će se raspravljati o KK Bosna te pokušati naći rješenje.

Zanimljivo je da je Stojanović formalno i potpredsjednik Skupštine KK Bosna, koja se, uprkos tome što su problemi u klubu poznati već duži period, posljednji put sastala još 2017. godine.

Jedni se bore za titulu, drugi idu u niži rang 

Kurić kaže da, kad je kantonalna podrška u pitanju, a suprotno željama pojedinaca, neće biti favoriziranja jednog kluba nauštrb drugog, pogotovo u situaciji kad ni njihovi rezultati to ne opravdavaju.

- Kad je košarka u pitanju, istu podršku je Ministarstvo pružilo i Sparsu i Bosna-Royalu, a situacija je takva da se jedan klub s tim novcem bori za titulu prvaka Bosne i Hercegovine, a drugi je ispao u niži rang - kaže Kurić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.